Nagyvilág

Lengyel légikatasztrófa: nem gyakoroltak nyomást a pilótákra

Egyelőre semmi sem utal arra, hogy nyomást gyakoroltak volna a Lech Kaczynski elnököt szállító gép pilótáira: a rossz idő ellenére is szálljanak le - közölte hétfőn Andrzej Seremet lengyel főügyész.

“A vizsgálat jelenlegi állása szerint nincs erre utaló információ” – mondta a főügyész egy újságírói kérdésre válaszolva.

Seremet közölte: a szakértők tanulmányozzák a pilóták beszélgetéseinek háttérzaját is, hogy megállapíthassák, kaptak-e “a pilóták valamilyen javaslatot”.

A lengyel sajtó, de más országok sajtója is írt olyan feltevésekről, amelyek szerint a szombaton szerencsétlenül járt gép pilótáira nyomást gyakoroltak, hogy a rossz meteorológiai viszonyok ellenére szálljanak le a szmolenszki repülőtéren.

A küldöttség a Szmolenszk melletti Katinyban (Katyn) és másutt kivégzett 22 ezer lengyel tiszt és civil meggyilkolásának 70. évfordulója alkalmából tartandó megemlékezésre utazott Oroszországba.

A katasztrófa következtében 97 ember halt meg, közöttük az államfő és felesége, a lengyel politikai és katonai vezetés számos képviselője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik