Nagyvilág

A „csodavárás” korszaka jön

Viktoriánus korszak kezdetéről, a Fidesz győzelme utáni „csodavárásról” és a Jobbik országimázs rombolásáról írnak a nemzetközi lapok a magyar választási eredményeket kommentálva.

A Jobbik jelentős előretörése miatt sérülhet Magyarország nemzetközi hírneve – írja az első forduló eredményeit kommentálva a The New York Times. A liberális napilap arról írt, hogy a szélsőjobboldali párt – amelynek fekete ruhás félkatonai szélsőségesei a náci korszakot idézik – minden más hasonló pártnál jobban szerepelt a kommunizmus 1989-es bukása óta. A “cigánybűnözés” és a zsidók ellen kikelő párt sikere nemcsak az ország nemzetközi tekintélyét, hanem gazdasági felépülését is veszélyeztetheti.

A Jobbik a gazdaságot veszélyezteti

A lap szerint a Jobbik növekvő népszerűsége azt illusztrálja, hogyan járult hozzá a gazdasági válság a kisebbségek elleni régióbeli indulatokhoz, miközben az emberek bűnbakot kerestek. A Jobbik tagadja, hogy rasszista, azt állítja, csak azt fejezi ki, amit sok magyar gondol. A válság által erősen sújtott ország pénzügyeit rendbe tették a kormányzati intézkedések, de sok szavazót el is idegenítettek – írja a lap. Néhány közgazdász attól tart, hogy a külföldi vállalatoknak kedvező adószabályok eltörlését követelő Jobbik növekvő befolyása aláaknázhatja az ország gazdasági felépülését: elriasztva a beijedt befektetőket, ijesztgetve a hitelintézeteket.

A Stratfor amerikai kutatóintézet azt emelte ki: a Jobbik választási sikere figyelemreméltó jelenség, azt mutatja, hogy a szélsőjobboldali nacionalista pártok, különösen a gazdasági recesszió idején mekkora vonzerővel bírnak, és egy tendenciát jelezhet, főleg Kelet-Közép-Európában.

Orbán tehet a Jobbik erősödéséről

Német lapok Orbán felelősségét boncolgatják a Jobbik előretörése kapcsán. A baloldali Berliner Zeitung kommentárja szerint a Jobbikkal első ízben kerül be a magyar parlamentbe egy “nyíltan antiszemita és rasszista” párt. “Magyarországon olyan fejlemények rajzolódnak ki, amelyek még foglalkoztatni fogják Európát”. Orbán Viktor előre kiszámított tabudöntögetésekkel alapozta meg az utat a szélsőjobboldal számára” – állította a baloldali újság, példaként hozva fel: Orbán nyilvánosan beszélt a “külföldi tőkéről” úgy, hogy az “veszélyt jelent a haza és a család számára”.

A lap utalt arra, hogy a Jobbik a külföldön kisebbségben élő magyaroknak állampolgárságot kínál. Olyan provokatív célkitűzésről van szó, amellyel a Fidesz is “kacérkodik” – fogalmazott az újság, úgy értékelve, hogy annak megvalósítása Szlovákiában és Romániában a nacionalistákat erősítené.
A Berliner Zeitung szerint ezáltal “fennáll az egész térség destabilizálódásának veszélye”.

Csodavárás jön

A Fidesznek nem lesz könnyű dolga a győzelem után, hiszen túlságosan nagy a “csodavárás” vele kapcsolatban, nem lesz könnyű a szükségszerű változásokat végrehajtani – írja egybehangzóan a romániai magyar sajtó.

A bukaresti Új Magyar Szó szerint a két azonos előjelű politikai ciklus után Magyarországon a kormányváltás szükségszerű volt, a nyolc év alatt felhalmozódott, a világválság által még inkább felfokozott gondokra csakis a gyökeres változás hozhat megoldást. A cikk szerzője azonban hozzáteszi: e megoldás csak akkor lehet valós és tartós, ha a váltás nyomán Magyarország nem lesz kevésbé demokratikus, mint eddig volt, nem lesz kevésbé európai, mint eddig volt.

“A következő magyar kormányfőnek sok bölcsességet kívánunk, minket illetően elsősorban azt, hogy nemzeti közösségünk egészének érdekeit szem előtt tartva, annak legitim képviselőjével, az RMDSZ-szel együttműködve munkálkodjék; hazájában pedig azt, hogy ne kelljen az ellenfelei által felbujtatott utca hatására döntéseket hoznia, és soha ne legyen kitéve olyan megaláztatásoknak, mint az előző magyar miniszterelnök” – olvasható a lapban.

A Fidesz győzelmére árnyék vetül

Az erdélyi Krónika vezércikkében kifejti: a kormányzásra készülő Fidesznek nehéz dolga lesz. Nem csupán azért, mert balliberális ellenzéke a szokásos stratégiával megpróbálja majd “rátolni” a Jobbikra, megpróbálja a külföldi nyilvánosság előtt összemosni a szélsőjobbal. Hanem azért, mert egy gazdasági, társadalmi és erkölcsi szempontból szétesett országot kell átvennie, amely messiásként tekint rá – márpedig a csodavárók minden igényének egyértelműen nem lehet megfelelni – olvasható a lapban.

A kolozsvári Szabadság szerint az újrakezdések ideje következik a magyarországi belpolitikában. A megmérettetés abszolút győzteseként beharangozott Fidesz elsöprő győzelmére számítani lehetett, de diadalát beárnyékolja, hogy a mostani választáson nem is volt ellenfele, hiszen az MSZP önmaga árnyékává zsugorodott – vélte a cikk szerzője.

„Viktoriánus korszak” kezdődik

Magyarországon megkezdődik “a viktoriánus korszak” – írta a Sme című szlovák napilap hétfői kommentárjában.
“Az autoriter, erős és teljes törődést ígérő, a rendet előtérbe helyező állam az, amire leginkább vágyik az egyszerű magyar lelke. Az urnák eredménye végleges bizonyítéka annak, hogy Orbán Viktor nagy sikerrel játszott rá erre az érzésre. Ami kérdéses, de nagyon, az a 2010. április 11-e utáni siker. A magyarok nem élnek rosszabbul, mint nyolc éve, amivel Orbán hipnotizálta a tömegeket, de megtörténhet, hogy rövidesen rosszabbul fog menni a soruk, mint ma.

A Nemzetközi Valutaalappal kötött szerződés a magyaroknak – eltérően a görögöktől – lehetővé teszi, hogy októberig még ne kelljen pénzt felhajtani a piacokon az állam alapvető működéséhez. Legkésőbb akkor azonban eljön az igazság órája, s Orbánnak fel kell fednie az eddig ügyesen eltakart lapjait. Az erős felhatalmazás, hogy államférfiként viselkedjen, már a zsebében van” – húzta alá a szerző. Rámutatott: “Bonyodalmat okozhat, hogy az a hatalmas bizalom, amelyet a választóktól kapott, a mindenféle reformok elleni kampányból ered, amelyekkel tönkretette Gyurcsányt és kormányát. A Nemzetközi Valutaalap nem zárja ki, hogy megnyitja a tárgyalásokat Magyarországgal az idei magasabb költségvetési hiány engedélyezéséről.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik