Külföld

Lezuhant elnöki gép – pszichikai nyomás a pilótán?

admin
admin

2010. 04. 10. 13:16

Akár nulla méter látástávolság mellett is le lehet szállni modern eszközök alkalmazásával, viszont nem ismertek a lezuhant elnöki gép, s a fogadó repülőtér által használt eszközök. Elképzelhető, hogy a pilótára pszichikai nyomás nehezedett - mondta az fn.hu által megkérdezett szakértő.

A híradásokban leírt ok életszerű, sajnos valóban lezuhanhat így egy repülőgép – mondta el az fn.hu kérdésére Kositzky Attila, a légierő volt vezérkari főnöke.

Az eddigi hírek szerint a rossz látásviszonyok miatt a pilóta négyszer kísérelte meg a leszállást és az utolsó alkalommal a gép közvetlenül a kifutópálya előtt beleakadt a fák koronájába és ezért lezuhant, majd darabokra tört.

A szakértő kifejtette: szükséges a külső körülményeknek (például a látástávolságnak) egy minimuma a repülőgép le- és felszállásához. A műszerezettségtől függően minden repülőgépnek, repülőtérnek van ilyen minimuma, amelyet a pilóta képzettsége is befolyásol.

Kositzky Attila szerint ma már ismertek olyan eszközök, amelyek lehetővé teszik akár nulla méteres látástávolság mellett is a leszállást. A szakértőnek afelől sem volt kétsége, hogy egy elnöki különgép pilótája megfelelően van kiképezve.

Hangsúlyozta ugyanakkor: nem ismeri a szerencsétlenül járt TU-154, sem a Szmolenszk melletti repülőtér navigációs rendszerét.

A volt vezérkari főnök fölhívta a figyelmet a tragikus végkifejlethez vezető oksági láncban a pszichikai tényezőkre. A Szmolenszk melletti repülőtér köd miatt zárva volt, alternatívaként Minszket, illetve Moszkvát kínálták föl a légi irányítók. Ami azonban nyilvánvalóan azon program törlését jelentette volna, amiért elindultak (Kaczynski a katiny-i erdőbe látogatott volna, hogy lerója kegyeletét az 1940-ben ott kivégzett, közel 20 ezer lengyel emléke előtt.)

Két eset lehetséges tehát: maga a pilóta önként fölvállalta a kockázatot, és biztosította a gépen levő politikusokat, hogy menni fog a leszállás. A másik lehetséges esetben pedig az történt, hogy a gépen utazók gyakoroltak valamiféle nyomást a pilótára, hogy azért jó lenne leszállni, aki ennek hatására fölvállalta a kockázatot. Kositzky Attila megjegyezte: tart attól, hogy inkább az utóbbiról lehet szó.

Ha megtalálják a feketedobozt, ennek ki kell majd derülnie – tette hozzá a szakértő.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

CHICAGO, IL - AUGUST 13: Four-year-old Leo Griffin leaves a protest against the alt-right movement held to mourn the victims of yesterdays rally in Charlottesville, Virginia on August 13, 2017 in Chicago, Illinois. One person was killed and 19 others were injured in Charlottesville when a car plowed into a group of activists who were preparing to march in opposition to a nearby white nationalists rally. Two police officers were also killed when a helicopter they were using to monitor the rally crashed.   Scott Olson/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.