Nagyvilág

Gyászolja a világ Lech Kaczynskit

Elismerően nyilatkoznak a lengyel elnökről a politikusok részvétlevelükben.

Barack Obama amerikai elnök szerint Lech Kaczynski lengyel elnök tragikus halála “rettenetes” hír Lengyelország, az Egyesült Államok, az egész világ számára.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke olyan “lengyel hazafiként” emlékezett meg a szombaton repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczynski lengyel elnökről, aki egyszersmind “elkötelezett volt az Európai Unió iránt”.

Angela Merkel kancellár nyilatkozatában Kaczynski elnököt olyan elszánt európaiként jellemezte, aki egyidejűleg a lehető leghatározottabban képviselte országa érdekekeit. Egész életében Lengyelország és Európa szabadságáért küzdött – emelte ki a kancellár, aki visszaemlékezett a Kaczynskivel folytatott kétoldalú, illetve nemzetközi tárgyalásaira, amelyek – mint kiemelte – mindig megállapodással értek véget.

Bajnai Gordon úgy fogalmaz: A tragédia a magyar kormány minden tagját és az egész magyar társadalmat is mélyen megrendítette. A magyar-lengyel barátság okán e veszteség különösen érzékenyen érinti hazánkat. Az elhunytak iránti őszinte főhajtással kívánok e nehéz helyzetben lelkierőt a gyász elviseléséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik