Nagyvilág

Elnökét gyászolja Lengyelország

A szombat délelőtt lezuhant lengyel elnöki repülőgép fedélzetén utazott Lech Kaczynski jelenlegi elnök, a korábbi miniszterelnök ikertestvére.
Kapcsolódó cikkek

Lech Kaczynski 1949 júniusában született Varsóban ikertestvérével, Jaroslaw-val, akivel együtt gyerekszínészként váltak ismertté.

Édesapjuk gépészmérnök és egyetemi tanár volt, aki részt vett az 1944-es varsói felkelésben. Édesanyjuk ápolónő volt a második világáhború alatt, majd középiskolában tanított.

Lech Kaczynski testvérével együtt a hetvenes évek végén bekapcsolódott a kormányellenes mozgalomba, és részt vett a gdanszki hajógyári sztrájkban. Közösen megalapították 2001-ben a jobboldali, konzervatív Jog és Igazságosság nevű pártot.

A keresztény értékeket képviselő, és a katolikus egyházhoz közel álló politikust, Lech Kaczynskit 2002-ben Varsó polgármesterének választották, majd 2005 végén Lengyelország elnöke lett.

Ikertestvére, Jaroslaw Kaczynski 2006 júliusa és 2007 novembere között a Lengyel Köztársaság miniszterelnöke volt, jelenleg a konzervatív Jog és Igazságosság párt elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik