Nagyvilág

Netanjahu nem vesz részt a washingtoni atomcsúcson

Az amerikai kormányzat tudomásul vette, hogy az izraeli kormányfő nem vesz részt a jövő heti csúcstalálkozón, amelyen több mint negyven ország vezetői nukleáris biztonsági kérdéseket vitatnak meg.

Mike Hammer, Barack Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsának szóvivője közölte: az izraeli fél hivatalosan közölte Washingtonnal, hogy az izraeli küldöttséget – Netanjahu akadályoztatása miatt – Dan Meridor kormányfő-helyettes, hírszerzési és atomenergiaügyi miniszter fogja vezetni. Hammer leszögezte: Izrael az Egyesült Államok szoros szövetségese, és Washington a továbbiakban is együtt kíván működni vele a nukleáris biztonsági kérdéseket illetően.

Hivatalosan nem közölték Netanjahu útja törlésének az okát, de egy magas rangú kormányilletékes szerint a miniszterelnök azért marad távol a konferenciától, mert tudomására jutott: néhány ország – köztük Egyiptom és Törökország – képviselői feszegetni készülnek a feltételezett izraeli atomarzenállal kapcsolatos kérdéskört.

Katonai elemzők szerint Izrael akár több száz atomtöltettel is rendelkezhet, s így a zsidó állam az egyetlen közel-keleti ország, amelynek atomfegyver van a birtokában. Izrael ezt soha nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

Izrael más atomhatalmakhoz hasonlóan – mint például India és Pakisztán – nem csatlakozott az atomsorompó-szerződéshez, mert így elkerülheti a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőrzését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik