Nagyvilág

100 millió euró a romaintegrációért

A kétnapos córdobai EU roma-konferencián Spanyolország jó példát mutatott: több mint 100 millió eurót ajánlott fel az etnikai kisebbség integrációjának előmozdítása érdekében.

Trinidad Jiménez, a szociális ügyek spanyol minisztere hároméves akciótervet hirdetett meg a romák hatékonyabb integrációjának elősegítésére. A lakhatási és oktatási feltételek javítására 2012-ig 107 millió eurót különít el a madridi kormány. Jiménez egyúttal felszólította EU-s kollégáit, hogy kövessék a spanyol példát, és vállaljanak nagyobb anyagi terhet a roma kisebbség beilleszkedésének előmozdítása érdekében.

Spanyolországban nagyjából egymillió roma él, és mindössze egy százalékuk részesül felsőfokú képzésben. A cél, hogy állami és magán ösztöndíjakkal segítsék továbbtanulásukat. A lakáshelyzet javítására 40 millió eurót fordítanak, ebből a szociális lakások kiutalási arányát akarják növelni. Csak ezekkel a lépésekkel lehet küzdeni a romák szociális kirekesztése ellen.

A második EU roma-konferencián az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja, Viviane Reding felhívta a figyelmet, hogy a romák életkörülményei az utóbbi években tovább romlottak, ami szerinte elfogadhatatlan. Az EU-ban megvannak a szociális kirekesztés elleni jogi eszközök. Reding figyelmeztette az EU tagjelöltjeit is, hogy többet kell tenniük ezen a téren. A konferencia egyik magyar résztvevője, Bársony Katalin a Roma Média alapítvány munkatársa egy további diszkriminációt emelt ki: az 52 felszólaló közül mindössze öten voltak nők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik