Nagyvilág

A rendőrség szerint nem etnikai indítékú a magyarverés

A romániai Szeben megye rendőr-főkapitánysága szerint román fiatalok egy csoportja nem etnikai vagy politikai okokból bántalmazott medgyesi (Medias) magyar középiskolásokat hétfőn - írja a Krónika című kolozsvári napilap csütörtöki számában.

A 55 ezres, 11 százalékban magyarok lakta város RMDSZ-székházában húsvét hétfőjén rendezett összejövetelre két román férfi is be kívánt jutni. Mivel nem engedték be őket, hamarosan hatan tértek vissza, és több diákot agyba-főbe vertek, az épületben pedig törtek-zúztak.

A diákok közül ketten orvosi ellátásra szorultak, egyikük hat-hét napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Luciana Baltes, a Szeben megyei rendőrség szóvivője tagadta az etnikai indítékot, pedig a lap információi szerint a támadók nemzetiségük miatt gyalázták, “bozgornak” vagyis hazátlannak nevezték a magyar fiatalokat.

A medgyesi kapitányságon két bántalmazott tett feljelentést testi sértés és egyéb erőszakos bűncselekmény miatt, panaszukban azonban nem tettek említést a “bozgorozásról”. A rendőrség tudomása szerint a két csoport közötti összetűzés kiváltó oka az alkoholfogyasztás volt, a spontán verekedés pedig azután alakult ki, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) székházában tartózkodó fiatalok nem engedték be összejövetelükre a hat támadót.

Az incidens ügyében magánterület megsértése miatt feljelentést tett Balázs Béla Attila, az RMDSZ Szeben megyei, valamint Orosz Csaba, a szövetség medgyesi elnöke is. A fiatalok húsvéti rendezvényének otthont adó épület ugyanis Magyar Közösségi Házként működik, egyúttal ott található a megyei és városi RMDSZ-szervezet, valamint az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) területi szervezete is.

A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője a Krónikának elmondta, a medgyesi nyomozóknak sikerült azonosítaniuk mind a hat, a magyar fiatalokat bántalmazó támadót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik