Nagyvilág

Nem szűnik az ítéletidő Rióban

Tovább emelkedett a Rio de Janeiro történetének legnagyobb természeti katasztrófáját okozó, hétfő óta tartó esőzések és a nyomukban keletkező sárlavinák halálos áldozatainak a száma szerda estére.

A helyi katasztrófavédelmi szervek közlése szerint a földcsuszamlások 45 házat döntöttek romba, és a törmelékek alatt 60 ember rekedhetett.

A szerda este nyilvánosságra hozott adatok szerint legkevesebb 133-an veszítették életüket a Rio de Janeirót és a hasonnevű szövetségi államot sújtó mostoha időjárásban és annak következményeiben.

Harminchat óra alatt annyi eső zúdult a városra, mint általában egy hónap alatt szokott: csupán kedden 28 centiméter csapadékot kapott a hatmilliós metropolis. A víz elárasztotta az utcákat, és nagy földcsuszamlásokat idézett elő, amelyek miatt házak tömege csúszott le a hegyoldalakról az alacsonyabban lévő épületekre.

Rio de Janeiróban és a katasztrófa által sújtott szomszédos Niteroiban háromnapos gyászt hirdettek. Az iskolák bezártak, és sok helyen munkaszünetet rendeltek el. Szerdán újból esni kezdett, s a meteorológiai előrejelzés a hétvégére is esőt ígér, ha nem is annyit, mint amennyi hétfőn és kedden volt. Hasonló csapás negyven éve, 1966 januárjában sújtotta a várost: akkor egy nap alatt 23 centiméter eső esett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik