Nagyvilág

Nem akar távozni a kirgiz elnök

Nem hajlandó távozni posztjáról Kurmanbek Bakijev kirgiz elnök, bár maga is úgy látja, hogy minden hatalmi eszközétől megfosztották.

Az Eho Moszkvi rádiónak csütörtökön adott nyilatkozatában a politikus kijelentette: “semmiképp sem ismerem be a vereséget”. Hozzátette ugyanakkor, hogy “bár én vagyok a megválasztott elnök, nincs semmilyen valódi hatalmam”.

Bakijev azt mondta, hogy Dél-Kirgizisztánban tartózkodik. Szerinte külföldi erők állnak a zavargások mögött, amelyek arra kényszerítették, hogy elhagyja Biskeket, a fővárost. Úgy vélte, hogy “ilyen összehangolt akciót gyakorlatilag lehetetlen végrehajtani külső erők nélkül”, de nem nevezett meg egyetlen országot sem ellenzéke támogatójaként.

Megfigyelők szerint az államfő ragaszkodása posztjához elhúzódó bizonytalanságot eredményezhet az országban. Roza Otunbajeva ellenzéki vezető, korábbi külügyminiszter szerint Kurmanbek Bakijev politikai fellegvárába, a déli régióba menekült, s lehetséges, hogy a fejlettebb, urbanizáltabb északi országrész és az elmaradottabb, hagyománytisztelő dél közti ellentéteket meglovagolva kívánja biztosítani politikai túlélését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik