Nagyvilág

Elmenekült a kirgiz elnök, átmeneti kormány alakult

A volt kirgiz külügyminiszter, Roza Otunbajeva bejelentette, hogy ideiglenesen átvette az ország vezetését. Az új kormányfő ezután feloszlatta a parlamentet.

Otunbajeva azután állt az átmeneti kormány élére, hogy – az ellenzék állítása szerint – a kirgiz kormány lemondott, Kurmanbek Bakijev elnök pedig elhagyta a fővárost, Biskeket. A volt külügyér felszólította az elnököt, hogy hivatalosan is mondjon le tisztségéről.

Otunbajeva elmondta: a tervek szerint az átmeneti kormány fél évig fog működni. Ez idő alatt új alkotmányt szerkesztenek, s megteremtik a szabad és tisztességes elnökválasztáshoz szükséges feltételeket.

Az átmeneti kormány feje egyben nyugalomra szólított fel és arra, hogy az emberek ne fosztogassanak. A kirgiz egészségügyi miniszter szerint csütörtök reggelig 68 halálos áldozata, 527 sebesültje volt az előző nap kirobbant összecsapásoknak. A kirgiz fővárosban az ellenzék elfoglalta a kormány székhelyét, amelyet már nem őriztek rendőrök.

Bakijev a szerdai zavargások elől elmenekült a fővárosból, egy ellenzéki forrás úgy tudja: a déli Os városába repült. A védelmi minisztérium egyik illetékese ezt az értesülést később megerősítette.

Otunbajeva ezt megelőző közlése szerint nem tudott még kapcsolatba lépni az államfővel, és fogalma sincs, hogy hol lehet.

A két politikus valaha egymás szövetségese volt: 2005-ben Otunbajevának jelentős szerepe volt abban, hogy a szovjet korszak utáni első kirgiz elnököt, Aszkar Akajevet eltávolították a hatalomból, és helyére Bakijev került.

A szerdai heves zavargásokat követően az éjszakai órákban még hallatszottak szórványos lövöldözések Biskekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik