Nagyvilág

Az oroszoknak is fontos a leszerelés

Dmitrij Medvegyev szerint a hadászati támadó fegyverek csökkentéséről szóló orosz-amerikai szerződés (START-III) csütörtöki prágai aláírása "rendkívül fontos esemény".

“A szerződés rendkívül fontos dokumentum, amelytől nagymértékben függ az általános nemzetközi helyzet és a nukleáris leszerelés további alakulása” – jelentette ki az orosz elnök szerdán este Prágában, amikor a Hradzsinban, a várban találkozott a cseh államfővel.

“Úgy vélem, hogy ez egy igen fontos lépés lesz a leszerelési folyamatban, az atomfegyverek elterjedésének megakadályozásában. A szerződés aláírása rendkívül fontos esemény” – szögezte le az orosz elnök, aki kétnapos hivatalos szlovákiai látogatása után Pozsonyból érkezett szerda este Prágába.

Václav Klaus örömét fejezte ki, hogy az aláírási ceremónia színhelyéül Prágát választotta az orosz és az amerikai elnök.

“Bízom abban, hogy a szerződés aláírása hozzájárulhat a nemzetközi feszültség enyhítéséhez. A feszültség ma a terrorizmusban mutatkozik meg a legjobban” – jegyezte meg Klaus, aki ismételten részvétét nyilvánította ki Medvegyevnek a moszkvai robbantásokkal összefüggésben.

“Számunkra nagyon fontos, hogy a világ velünk van. A terrorizmus elleni harcot folytatni fogjuk, mégpedig minden rendelkezésünkre álló eszközzel” – húzta alá Medvegyev.
Mindkét államfő szükségesnek minősítette a cseh-orosz kapcsolatok további fejlesztését illetve a nemzetközi gazdasági válság miatt tavaly nagyon visszaesett kereskedelmi együttműködés újabb fellendítését.

Václav Klaus a megbeszélések után munkavacsorán látta vendégül az orosz elnököt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik