Nagyvilág

Mégis él a kirgiz belügyminiszter

A korábbi hírekkel ellentétben nem ölték meg, csupán foglyul ejtették Moldomusa Kongantijev kirgiz belügyminisztert szerdán az ország északi részén lévő Talasz városában az ellenzéki tüntetők.

A KABAR nemzeti hírügynökség jelentése szerint a politikust megverték, állapota súlyos. Egy ideig a tiltakozók fogságában volt Akilbek Dzsaparov első miniszterelnök-helyettes is, akit a helyi baleseti kórházba szállítottak.

Legkevesebb 19 ember vesztette életét és közel kétszázan sebesültek meg szerdán Kirgizisztánban az ellenzéki tüntetők és a rendőrség között lezajlott összecsapásokban – közölte a közép-ázsiai ország egészségügyi minisztériumának egyik vezetője.

Larisza Kacsibekova hozzátette, hogy a halálos áldozatok többsége lövések okozta sérülésekbe halt vele. Mint mondta, a fővárosban, Biskekben 142 sebesültet vittek kórházba, míg vidéken 55-en sebesültek meg.

Az egyik biskeki kórház sürgősségi osztályának orvosa szerint több tucatnyian haltak meg és 150-en megsebesültek, amikor a kirgiz katonák tüzet nyitottak a biskeki zavargások résztvevőire. A halottak “mindegyikén lőtt sebek vannak” – mondta.

Az ellenzék szerint csaknem száz ember vesztette életét Kirgizisztánban a zavargásokba torkollott tüntetéseken.

Omurbek Tekebajev, a közép-ázsiai ország ellenzékének egyik vezetője, a nacionalista Ata-Meken (Szülőföld) párt vezetője erről az állami televíziónak adott nyilatkozatában beszélt. Úgy tudni, hogy a tévécsatornát az ellenzék tartja ellenőrzése alatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik