Nagyvilág

A parlamentet ostromolják a thai tüntetők

A thaiföldi "vörös inges" tüntetők egy csoportja a rendőrkordont áttörve behatolt szerdán a bangkoki a parlament területére, de az épületbe egyelőre jutottak be - jelentette a helyszínről egy tudósító.

A törvényhozás épületéből egy Black Hawk típusú helikopterrel mentették ki a politikusokat, köztük több minisztert és képviselőt. Az INN televízió szerint Szuthep Thaugszuban kormányfőhelyettes is köztük volt. Más képviselők a falakon át már korábban elhagyták a területet.

A tüntetések miatt a thai miniszterelnök szükségállapotot hirdetett ki Bangkokban.

Az előző nap több tízezer “vörös inges” árasztotta el a főváros utcáit. A demonstrálók szombat óta tartják megszállva a főváros turisták által látogatott központi negyedét, ahol számos luxushotel, bevásárlóközpont és bank található.

Thakszin Sinavatra száműzetésben élő megbuktatott kormányfő hívei több hete tüntetnek a fővárosban Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök azonnali távozását és új választások kiírását követelve.

A thaiföldi kormány hétfőn beadványban kérte a bangkoki bíróságtól a több tízezer “vörös inges” ellenzéki tüntetésének leállítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik