Nagyvilág

Legalább 130 olasz papot vádolnak pedofíliával

Mintegy 130 papot "vettek őrizetbe, indítottak vizsgálatot ellenük vagy ítéltek el" Olaszországban az elmúlt két évben - írta kedden az Il Fatto című napilap.

Az észak-olaszországi Bolzanótól a déli Trapaniig az olasz ügyészségeknek “egyházi személyek ügyében kell vizsgálatot folytatniuk, amelyekben az áldozatok fiatalok, gyakran nagyon fiatalok” – írja a lap.

“Ez aggasztó szám, különösen ha figyelembe vesszük, hogy ez a jéghegy csúcsa, ugyanis minden eset nem kapott médiavisszhangot, vagy nem jelentették az igazságszolgáltatásnak” – mondta Sergio Cavaliere ügyvéd, aki a lap szerint 130 esetről gyűjtött össze dokumentációt. A helyi püspök egyetlen esetben sem értesítette a rendőrséget a visszaélés gyanújáról – jelentette ki a lapnak Cavaliere.

Pietro Forno, a milánói ügyészség ügyésze, aki számos pedofil pap ügyében folytatott nyomozást (közülük tízet el is ítéltek), elmondta: a vizsgált esetekben soha nem a püspök vagy más egyházi személy tett jelentést, hanem az áldozatok családtagjai, akik először – sikertelenül – az egyházi hatóságokhoz fordultak. A rendőrség gyanúja szerint létezik egy pedofil egyházi személyekből álló hálózat.

A katolikus egyházat 2009 vége óta rázzák meg sorozatos, gyakran az egyházi vezetés által eltussolt pedofilbotrányok. Hasonló esetek fordultak elő Európában (mindenekelőtt Írországban és Németországban), de az Egyesült Államokban is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik