Nagyvilág

Kábítószerezik az afgán elnök?

Hamid Karzai feltehetően kábítószer-élvező - állította kedden az MSNBC amerikai televíziónak nyilatkozva az ENSZ volt afganisztáni misszióvezető-helyettese.

“Hajlamos a kirohanásokra, nagyon érzelgős és indulatos tud lenni. A palota bennfentesei azt mondják, hogy egyfajta szeretettel viszonyul Afganisztán legjövedelmezőbb exportcikkéhez” – jelentette ki Peter Galbraith. Mint ismeretes, Afganisztán a világ legnagyobb ópium-exportőre.

“Vannak erre vonatkozó jelenségek, de bármi legyen is az oka, nagyon lobbanékony tud lenni” – mondta az ENSZ volt misszióvezető-helyettese, amikor arra kérték, hogy támassza alá állítását.

Galbraith az afgán elnököt egy elmérgesedő viszály közepette vádolta meg, amelyet az váltott ki, hogy Karzai lapértesülés szerint az afgán belügyekbe való beavatkozással vádolta meg Egyesült Államokat és azt állította, hogy a tavalyi elnökválasztás eredményeit külföldiek hamisították meg.

“A csalást a Karzai által kinevezett személyek szervezték meg és annak ő volt a haszonélvezője” – jelentette ki Galbraith. Az amerikai ENSZ-tisztségviselőt egy vita közepette váltotta le az ENSZ, amelynek témája éppen az volt, hogy milyen mértékben kell nyomást gyakorolni az afgán hatóságokra a választási csalás ügyében.

“Ez a véget nem érő kirohanás kérdéseket vet fel elmebeli stabilitásával kapcsolatban, és – őszintén szólva – ez aggodalommal töltötte el a diplomatákat Kabulban” – jelentette ki Galbraith az MSNBC-nek Norvégiából nyilatkozva.

A The Wall Street Journal hétfőn közölte, hogy Karzai képviselőknek kijelentette: az Egyesült Államok beavatkozik az afgán belügyekbe és ha ennek nem vet véget, akkor a tálibok legitim ellenállási mozgalommá válnak.

Az amerikai lap úgy értesült, hogy a magánjellegű találkozón az afgán elnök arról is beszélt, ő maga is csatlakozik a tálibokhoz, amennyiben a parlament nem támogatja, hogy megszerezze az afgán választási bizottság feletti ellenőrzést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik