Nagyvilág

Szülei felismerték a moszkvai metró egyik öngyilkos merénylőjét

A moszkvai metróban múlt hétfőn történt két öngyilkos merénylet eddig azonosítatlan elkövetőjében egy dagesztáni középiskolai tanár felismerte a lányát.

Az Interfax hírügynökség úgy tudja, azonosították és körözik a két sahidka – öngyilkos merénylő nő – két segítőjét, akik a merényletek előtt rövid ideig Moszkvában béreltek lakást. A férfiakat a merényletek helyszínén talált, összetört mobiltelefon hívásai alapján azonosítottak. A pokolgépeket a lakásban állították össze, majd ott adták át a két nőnek, ahol metróra szálltak, később pedig távirányítással működésbe hozták a szerkezeteket.

Raszul Magomedov tanár, Balahani település lakója több moszkvai lap egybehangzó közlése szerint szombaton az ügyészségnek jelentette be, hogy a merénylőben felismerte lányát, a 28 éves Marjam Saripovát, aki maga is tanárnő volt.

Saripova informatikát tanított, és matematikából, valamint pszichológiából szerzett felsőfokú végzettséget. Szülei szerint hívő volt de soha nem hangoztatott szélsőséges nézeteket. A tanár újságíróknak elmondta: március elején Ali Magomedov dagesztáni belügyminiszter a járás egyik képviselőjének azt mondta, hogy Marjam az egyik szélsőséges csoport vezetőjének a felesége. A tanár és felesége ezt nem vitatta meg Marjammal, már csak azért sem, mert hasonló híresztelések korábban is voltak.

Magomedov az ügyészséggel közölte, hogy lánya március 28-án – a merényletek előtti napon – elment az anyjával a piacra Mahacskalába, aztán a barátnőjét szándékozott felkeresni. Szülei nem hallottak róla többé. Marjam Saripovát a falubeli szomszédok ismerték fel a lapokban közölt fotókon, és ők küldték át a képet Magomedov mobiljára. A szülők egyebek között a ruházatáról is felismerték lányukat.

A Kommerszant című lap szerint egyelőre annyi történt, hogy Magomedovéktól vért vettek a DNS-elemzés céljára. A cikk szerzője úgy véli, Saripova azonosítása ellentmond annak a korábban közzétett verziónak, amely szerint a két öngyilkos merénylő nő Kizljarból, autóbuszon érkezett Moszkvába.

A másik elkövető azonosítását pénteken jelentették be hivatalosan: eszerint a Park Kulturi metróállomáson az 1992-ben, Haszavjurt járásban született és ott élő Dzsanet Abdurahmanova – más források szerint Dzsenett Abdullajeva – robbantotta fel magát. A lapok úgy értesültek, hogy Abdurahmanova egy helyi szélsőséges csoportot vezető, magát Haszavjurt emírjének nevező férfi özvegye volt.

A moszkvai metróban március 29-én reggel, alig fél órás eltéréssel a Lubjanka és a Park Kulturi metróállomásokon elkövetett merényletekben 40 ember vesztette életét és közel százan megsérültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik