Nagyvilág

Obama már hivatalosan is az első fekete amerikai elnök

Barack Obama immár hivatalosan is az első fekete amerikai elnök. Obama az idei népszámlálási kérdőíven azt és csak azt jelölte be, hogy a fekete emberfajtához tartozik.

Az Egyesült Államokban az alkotmány írja elő, hogy tíz évenként össze kell számlálni az ország népességét. Az idei, 2010-es népszámlálási íveken is számot kell adni az azt kitöltőknek arról, hogy milyen emberfajtához tartoznak.

Egyszerre több rubrikát is be lehet jelölni, amelyek között az első három lehetőség a fehér, a “fekete, afroamerikai vagy néger”, valamint az “amerikai indián vagy alaszkai bennszülött”.

Barack Obama egyetlen kockába, a másodikba húzta be az ikszet, s ezzel egyértelműen és kizárólag feketének jelölte meg magát. Holott lehetősége lett volna, hogy egyszerre a fehér és a fekete származást is bejelölje. Obama ugyanis vegyes házasságból született: fehér, kansasi az anyja és fekete, kenyai az apja.

A Hawaii-n született és Indonéziában nevelkedett elnök csak azt jelölte meg, hogy fekete – erősítette meg a Fehér Ház szóvivője, amikor beszámolt arról, hogy Obama is kitöltötte a népszámlálási kérdőívet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik