Nagyvilág

Iráni konferencia a nukleáris leszerelésről

Április közepére nemzetközi nukleáris leszerelési konferenciát szervez Irán. Kína már elfogadta a meghívást.

Az április 17-18-án tartandó tanácskozás témáját az “atomenergia mindenkinek, atomfegyver senkinek” jelszóval határozták meg.

“Több ország vezetői, valamint nemzetközi és nem kormányzati szervezetek képviselői kaptak meghívót” – mondta el Ramin Mehmanparaszt iráni külügyi szóvivő.

Szaid Dzsalili, a nukleáris ügyek iráni főtárgyalója, aki pénteken Pekingben tárgyalt Jang Csie-cse kínai külügyminiszterrel, közölte, hogy Kína támogatja a kezdeményezést, és részt vesz a konferencián.

“Ez egy nemzetközi konferencia, és a nukleáris leszerelés támogatójaként Irán felszólít minden nemzetet, hogy vonja ki a hadrendből atomfegyvereit” – mondta Dzsalili, aki azt állítja, hogy pekingi vendéglátói egyetértenek Iránnal a szankciók alkalmazásának hatástalanságában. Az iráni politikus felszólította a Nyugatot, hogy változtassa meg “hibás módszereit”, és hagyja abba Irán fenyegetését.

Az atomfegyverprogramról Iránnal tárgyaló hat hatalom – a Biztonsági Tanács öt állandó tagja plusz Németország – közül Kína az egyetlen, amely vonakodik beleegyezni újabb BT-szankciók elrendelésébe.

A Nyugat azt gyanítja, hogy békés célúnak kikiáltott atomprogramja örvén Irán valójában nukleáris fegyverek kifejlesztésén és létrehozásán dolgozik. A teheráni vezetés visszautasítja ezt a vádat, hangsúlyozva, hogy ezt tiltja az iszlám.

Az Egyesült Államokban április 12-13-án nemzetközi csúcstalálkozón tekintik át a nukleáris biztonság kérdéseit, köztük minden bizonnyal az iráni atomprogrammal kapcsolatos vitát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik