Nagyvilág

Folytatódnak a tüntetések Bangkokban

Több tízezren tüntettek vasárnap is Bangkok központjában a kormányfő távozását és új választások kiírását követelve.

Thakszin Sinavatra száműzetésben élő volt kormányfő hívei, a “vörös ingesek” Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök azonnali távozását akarják. Abhiszit csak abba egyezett bele, hogy az év végéig lemond, és kiírják a választásokat, ám ez nem elfogadható a demonstrálóknak.

A kormány szombaton tömeges letartóztatással fenyegette meg a város legnépszerűbb turisztikai negyedét lezáró tüntetőket, akikre akár egyéves börtönbüntetés és 620 dollárnak megfelelő bírság is kiszabható. Az ország fő devizaforrásának számító turisztikai szektor a három hete kezdődött válság mielőbbi rendezését követeli. A szállodák és bevásárlóközpontok bezárása, a turisták egy részének elmaradása napi 15 millió dollárra becsült veszteséget okoz a gazdaságnak. Az utak lezárása túlmegy az alkotmányos jogok határán – jelentette ki a kormányfő, aki 50 ezer rendőrt és katonát mozgósított a rend fenntartására.

A tüntetők egyik vezetője, Dzsatuporn Prompan helyi idő szerint vasárnap este bejelentette, hogy hétfőtől a város más pontjára viszik át a tüntetőket, de azt még nem tudni, hogy hova. A hadsereg szóvivője óvta őket attól, hogy egy másik üzleti központot foglaljanak el, és emlékeztetett arra, hogy a kormány kitiltotta őket a 11 legforgalmasabb útvonalról.

Thakszin hívei mintegy húsz napja szervezik megmozdulásaikat, a volt kormányfőt megbuktató 2006-os államcsíny előtti alkotmányos rend helyreállítását követelve. A csúcsponton mintegy százezren voltak, vasárnapra azonban a felére csökkent a számuk. A múlt hónapban elfogadott belbiztonsági törvény lehetőséget ad a hadsereg bevetésére ellenük, de eddig csak kisebb incidensek voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik