Nagyvilág

Csatlakozott a Szojuz a Nemzetközi Űrállomáshoz

Sikeresen hozzákapcsolódott a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmenséhez a Szojuz TMA-18 űrhajó, fedélzetén két orosz és egy amerikai űrhajóssal.

A Szojuz vasárnap a tervezetthez képest egy perccel korábban, közép-európai idő szerint 7 óra 25 perckor csatlakozott az űrállomáshoz.

Az űrhajón, amely pénteken indult Bajkonurból, az orosz Alekszandr Szkvorcov parancsnok és Mihail Kornyijenko fedélzeti mérnök, továbbá az amerikai Tracy Caldwell Dyson második fedélzeti mérnök érkezett az állomásra.

Az expedíció tagjai 167 napos ott-tartózkodásuk során három amerikai űrsiklót és három Progressz-M teherűrhajót fogadnak, kétszer lépnek ki a nyílt világűrbe, és mintegy 40 tudományos kísérletet végeznek el.

Ezen felül ebben az időszakban kell integrálni a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmensébe a MIM-1 új kutatási modult, amelyet májusban szállítanak az űrállomásra.

Mindhárom asztronauta az űrállomáson készül megünnepelni születésnapját. Szkvorcov csütörtökön újságírók előtt elmondta: még nem döntötték el, hogy hogyan ünnepelnek. Mivel azonban Tracy szeret focizni, lehetséges, hogy rendeznek egy űrmeccset, csak még a gyakorlati megoldáson gondolkodnak, s azt fontolgatják, mi legyen a labda és hogyan alakítsák ki a kapukat.

Jelenleg Oleg Kotov orosz, Timothy Creamer amerikai és Szoiti Noguti japán űrhajós teljesít szolgálatot az állomáson. Az új expedícióval hatra emelkedik az űrállomás lakóinak száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik