Nagyvilág

Felháborodtak a zsidók a Vatikán nyilatkozatán

Felháborítónak tartják a zsidó szervezetek, hogy Benedek pápa prédikátora az antiszemitizmushoz hasonlította az egyházat ért támadásokat.

Európai és amerikai zsidó szervezetek megdöbbenéssel reagáltak arra, hogy XVI. Benedek pápa személyes prédikátora pénteken az antiszemitizmushoz hasonlította azokat a támadásokat, amelyek a katolikus egyházat és a pápát a szexuális visszaélések botránya miatt érik. Hevesen tiltakoztak az összehasonlítás miatt a papi szexuális visszaélések egykori áldozatait képviselő csoportok is.

Stephan Kramer, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZJD) főtitkára az elhangzottakat úgy minősítette, mint ami “arcátlanság és sértés a szexuális visszaélések áldozataival és a soá (a holokauszt) áldozataival szemben”. “Teljesen el vagyok képedve. Ez egy ostobaság” – mondta Amos Luzzatto, az olaszországi zsidó hitközségek volt elnöke. Róma igen mérsékelt főrabbija, Riccardo Di Segni, aki idén januárban az olasz főváros zsinagógájában üdvözölte a pápát, a La Stampa című olasz lapnak most úgy fogalmazott, hogy “ez tényleg ízléstelen”.

Egy zsidó barát volt

Raniero Cantalamessa kapucinus szerzetespap, a Pápai Udvar szónoka a Szent Péter-bazilika tartott nagypénteki ceremónián elhangzott homíliájában elítélte a gyermekek elleni szexuális visszaéléseket. Idézett ugyanakkor “egy zsidó barát” leveléből, aki a pápát és a katolikus hívőket érő támadások kapcsán azt írta, hogy a személyes és a kollektív felelősség összekeverése a visszaélésekről szóló vitában “az antiszemitizmus legszégyenletesebb vonásaira” emlékeztet. Prédikációját zsidó vezetők világszerte visszataszítónak, szemérmetlennek és sértőnek nevezték, különösen amiatt – mint ahogy azt Di Segni megállapította -, hogy az éppen egy olyan napon hangzott el, amelyen a keresztények évszázadokon át azért imádkoztak, hogy megtérjenek a Jézus haláláért kollektíven bűnösnek tartott zsidók.

“Hogyan hasonlíthatja össze a zsidóknak tulajdonított kollektív bűn vádját, amely ártatlan emberek tízmillióinak halálát okozta, olyan elkövetőkkel, akik meggyalázzák hitüket és hivatásukat, szexuális visszaéléseket követve el gyermekek ellen? – kérte számon Marvin Hier rabbi, a Simon Wiesenthal Központ nemzetközi jogvédő csoport alapítója és vezetője. A rabbi szerint a pápának személyesen kellene bocsánatot kérnie, miután az ő jelenlétében hangzottak el a sértő kijelentések. Federico Lombardi vatikáni szóvivő azt hangsúlyozta: a szónok csupán egy levelet olvasott fel, nincs szó a Vatikán hivatalos álláspontjáról.

Árnyak és sár

A húsvétot bevezető idei ünnepekre súlyos árnyat vetettek azok a vádak, amelyek szerint a katolikus egyház néhány országban helytelenül kezelte és takargatta a papok által gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaéléseket. Az ügyek közül némelyik évtizedekre nyúlik vissza. A válságban megrendült Vatikán válaszul azzal vádolta a médiát, hogy “nemtelen” kísérletet tesz XVI. Benedek pápa besározására. Egyes németországi és amerikai jelentések ugyanis azzal gyanúsították őt, hogy korábbi posztjain – hazájában müncheni érsekként, majd Rómában, ahol 24 éven át vezette az illetékes Hittani Kongregációt – gondatlanul járt el visszaéléseket elkövető papok ügyében.

A pedofil papok áldozatainak egyik amerikai szervezete (SNAP) szintén bírálta Cantalamessa kijelentését. “Ez a nevetséges kísérlet, hogy a(z egyházi) hierarchia bűneit a zsidók szenvedései mögé rejtsék, jól mutatja, hogy a pápa a jelek szerint milyen messzire hajlandó elmenni, hogy megakadályozza az igazság felszínre kerülését” – jelentette ki Peter Isely, a szervezet szóvivője.

Elvesztett hitel

A Vatikán lapja közben folytatta a média elleni kampányát. Szombati cikkének címében a l,Osservatore romano ismét a pápa és a katolikusok elleni durva kampányról beszélt a szexuális visszaélések botránya kapcsán, és a világ minden részéből csokorba gyűjtötte a pápához közel álló püspökök egybehangzó támogató nyilatkozatait, amelyeket a “nemtelen lejárató kampány célpontjává vált” XVI. Benedekhez intéztek.

A püspökök egyebek közt emlékeztetnek arra, hogy a pápa határozottan fellépett azért, hogy az ilyen jellegű bűncselekmények lehetőleg ne ismétlődhessenek meg.
Az anglikán egyház feje, Rowan Williams ugyanakkor a BBC-nek adott interjúban úgy vélte, az írországi katolikus egyház elvesztette minden hitelét a papok által gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélések miatt, miután a pápa márciusban írt pásztorlevelében elismerte az egyház felelősségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik