Nagyvilág

Összehangolt NATO-akció a kalózok ellen

Török kommandósok kilenc kalózt fogtak el az Ádeni-öbölben, amerikai haditengerészek pedig öt másikat az Indiai-óceánon.

A NATO kalózellenes műveletében részt vevő Gelibolu török fregatt a kereskedelmi hajók által használt folyosót ellenőrizve megállított egy bárkát a parttól 80 mérföldnyire és kilenc kalózt őrizetbe vett – közölte a török hadsereg, amely felvételeket is közzétett az akcióról a honlapján csütörtökön.

A Nicholas amerikai fregatt a Seychelles-szigetekről nyugatra a nemzetközi vizeken tűzpárbajt vívott egy bárkával, majd a katonák elfogták a bárkán tartózkodó három kalózt. A fedélzeten nagy mennyiségű lőszert és üzemanyagot találtak. A bárkát elsüllyesztették. Röviddel később a Nicholas legénysége elfogott egy úgynevezett “anyahajót”, amelyről a kalózbárkák legénységét irányítják, s amelynek a fedélzetén két másik embert vettek őrizetbe – közölte a VI. flotta.

Az őrizetbe vett kalózok nemzetiségét nem közölték, az öt gyanúsított amerikai őrizetben marad, amíg nem döntenek további sorsukról.

A kalózok – többségükben szomáliaiak – a számos külföldi hadihajó által ellenőrzött Ádeni-öböl mellett egyre gyakrabban támadnak a szomáliai partoktól távol, például a Seychelles-szigetek közelében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik