Nagyvilág

Gyermekbántalmazás: állami intézményeket is vádolnak Ausztriában

58 bejelentés érkezett arról, hogy az 1960 és 90 között különböző bűncselekmények áldozatai voltak gyerekek.

Erőszakos bánásmóddal és szexuális visszaélésekkel vádolnak egykori növendékek tartományi fenntartású nevelési intézményeket Ausztriában, ahol a katolikus egyház az elmúlt hetekben már hasonló bejelentések özönével szembesült.

A panaszokról elsőként beszámoló lap, a Tiroler Tageszeitung szerint Tirol tartományban húsz volt, illetve jelenleg is működő tartományi fenntartású nevelőotthont, fogyatékkal élő gyerekek intézetét, bentlakásos iskolát illetve gyermekgondozási központot érintenek a panaszok. Összesen 58 bejelentés érkezett arról, hogy az 1960-90-es években kegyetlen bánásmód, fizikai vagy lelki terror, illetve szexuális bűncselekmények áldozatai voltak gyerekek. A legutóbbi eset 1992-ben történt.

A beszámolók szerint előfordult, hogy hányadékot kellett enniük a gyerekeknek, ágybavizelő kisfiúknak elkötötték a hímvesszőjét, vagy hogy elektromos kábellel verték a gyerekeket. Nincs semmi ok azt hinni, hogy ezek a bejelentések nem az igazságot tartalmazzák – mondta Gerhard Reheis tartományi szociális miniszter.

Az áldozatok közül hárman feljelentést akarnak tenni, de hangsúlyozzák azt is, hogy nagyon fontos a megelőzés.

Németország és Írország után az elmúlt hetekben Ausztriában is számos olyan eset került napvilágra, amelyben egyházi személyek vagy egyházi oktatási-nevelési intézményekben dolgozók molesztáltak, megrontottak vagy rendszeresen bántalmaztak gyerekeket. Az ügyek többsége több évtizeddel ezelőttre nyúlik vissza. A botrányok egyik hatásaként az év eleje óta az előző évhez képest 31 százalékkal nőtt Ausztriában az egyházat elhagyók száma. Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek az egyházat is felelősnek ismerte el a szexuális vétségekben és változást szorgalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik