Nagyvilág

Életfogytiglant kapott a késői abortuszt végrehajtó orvos gyilkos

Életfogytiglani börtönre ítélte egy kansasi bíróság Scott Roedert, aki tavaly májusban agyonlőtt egy orvost, akinek klinikáján késői abortuszokat hajtanak végre.

Az 52 éves Roeder 2009. május 31-én a Kansas szövetségi állambeli Wichita templomában főbe lőtte a 67 éves, négygyermekes Georgre Tillert. Tettét a bíróságon azzal indokolta, hogy a gyilkossággal magzatok életét kívánta megmenteni.

A gyilkosságnak nagy visszhangja volt a sajtóban országszerte, ahol igen megosztott a közvélemény az abortusszal kapcsolatos törvényekkel kapcsolatban. A Tiller vezette Wichitai Nőgyógyászati Klinika azon három amerikai intézmény egyike, ahol a terhesség 22. hete után is hajtanak végre abortuszokat.

Warren Wilbert bíró további két évre ítélte a vádlottat, amiért megfenyegette a templom két dolgozóját, akik a gyilkosság elkövetése után megpróbálták feltartóztatni. Az ítélethirdetés előtt Roder, egy abortuszellenes keresztény mozgalom tagja, háromegyed órán át ostorozta az abortusz védelmezőit és azokat, akit törvényessé tették a művi terhesség-megszakítást.

Roeder, akit a Kansasban kiszabható legsúlyosabb büntetésre ítéltek, az ítélet értelmében legkorábban 51 év és nyolc hónap után helyezhető szabadlábra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik