Nagyvilág

Tanúpadra hívnák a pápát

Gyűlnek a fellegek a katolikus egyház egén. A múlt héten nyilvánosságra hozott molesztálással kapcsolatos bizonyítékok, az egyre mélyülő botrányok döntésre kényszerítik a Szentszéket. A Vatikán a pápa jogi védelmére készül.

Hamarosan bíróság elé kerül a három amerikai férfi által indított per, melyben a Római Katolikus Egyházat gondatlansággal vádolják, amiért annak hivatalnokai elmulasztották riasztani a hatóságokat egy pap által elkövetett gyermekmolesztálási esetben. A felperesek ügyvédje, William McMurry azt tervezi, hogy tanúként beidézi a katolikus egyház fejét, a pápát, mivel a levelezések alapján szerepet játszhatott az ügyben.

Máté-Tóth András, a Szegedi Egyetem Vallástudományi Tanszékének vezetője az fn.hu kérdésére elmondta: a pápa felelőssége valóban jogos, mivel vezetősége alatt, a Hittani Kongregáció illetékessége alá vonta a papok ellenőrzésének feladatát (Joseph Ratzinger 1998-tól 2005-ig volt az intézmény prefektusa). Egy molesztálási eset akkor kerülhet a vatikáni hivatalnokok elé, ha azt az adott egyházmegye püspöksége nem tudja megfelelően kezelni – tette hozzá.

Három érv a pápa mellett

A The Associated Press értesülései szerint a Vatikán ügyvédei már készülnek a pápa jogi védelmére, céljuk annak a bizonyítása, hogy a Szentszéket semmilyen felelősség nem terheli az üggyel kapcsolatban.

Érvelésüket három pillére fogják alapozni. Az első és legfontosabb, hogy a pápának, mint a szuverén Vatikán állam fejének mentelmi joga van és nem idézheti be egy másik ország bírósága. Jeffrey Lena, az egyház Egyesült Államokbeli jogi stratégiájának megalkotója szerint egy ilyen tanúvallomás sértené a Vatikán saját jogait és titoktartását, valamint az amerikai törvényhozás számára sem lenne előnyös. Ugyanis a precedensjog alapján innentől kezdve az amerikai elnököt is beidézhetnék bírósági tárgyalásokra.

De további érvek is vannak arra, hogy a Vatikánt nem lehet felelősségre vonni. A püspökök és a papok ugyanis jogi szempontból nem tekinthetők az egyház alkalmazottainak. A másik érv alapján az, hogy a pedofil zaklatást elmulasztották jelenteni a hatóságoknak, nem azonos az eset eltussolásával. A dokumentumokban nem volt elég bizonyíték, ami alapján a rendőrség elé lehetett volna terjeszteni az ügyet.

Bizonyítékok levelekből

McMurry azonban azzal érvel, hogy a püspökök igenis az egyház alkalmazottai, valamint a levelezésekből egyértelműen kiderül, hogy a Vatikán hivatalos szervei, köztük a jövendőbeli XVI. Benedek pápa, igyekeztek lebeszélni az érintetteket a bűnügyi eljárás indításáról, valamint titoktartásra bátorították őket a katolikus egyház jó hírének érdekében.

Az amerikai eset felszínre hozta azokat a jelentéseket, amelyek alapos vizsgálatot indítottak Joseph Ratzinger ellen, amikor müncheni érsek volt. Ottani helynöke akkor magára vállalta a felelősséget.

Jelentkezzenek az elkövetők

Máté-Tóth András véleménye szerint az utóbbi hetekben burjánzó botrányok hatására a katolikus egyháznak „fel kell vágnia a sebeit”, konfrontálódnia kell önmagával, hogy megújulhasson. A folyamat már el is kezdődött, hiszen az utóbbi időben a Vatikán abbahagyta a titkolódzást és teljes mértékben támogatni kívánja a civil hatóságok működését a hasonló ügyekkel kapcsolatban.

A pápa fonott pálmalevelekkel díszített ágat visz az olajágak körmenetén virágvasárnapi miséjének elején (fotó: MTI/EPA)

A pápa fonott pálmalevelekkel díszített ágat visz az olajágak körmenetén virágvasárnapi miséjének elején (fotó: MTI/EPA)

Úgy vélekedik, hogy a Szentszéknek (akárcsak más szervezeteknek, melyeknek köreiben hasonló visszaélésekkel kapcsolatos botrányok fordultak elő, mint a hadsereg, sportegyesületek, tűzoltóság), felelősséget kell vállalnia, és kezelnie kellene a problémát.

A szakértő három lépést tartana hasznosnak a Vatikán és az egyházmegyék részéről. Először is ne akadályozzák a hatóságok munkáját, ez manapság egyre kevésbé gyakori. Másodszor, szakértői csoportok felállítását, szakemberek bevonását szorgalmazná az egyház részéről, hiszen itt alapvetően beteg emberekről van szó, akiknek orvosra, segítségre van szükségük. És végül, a vezetőknek kérniük kéne az embereket, hogy aki valamilyen módon érintett az ügyben, akár áldozat, akár elkövető, jelentkezzen, hiszen ilyenkor az izoláltság a legrosszabb a hasonló ügy résztvevői számára. „Csak tetézi a bajt, ha egy szervezet megúszásra játszik.”

A szerző a Sanoma Médiaakadémia hallgatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik