Nagyvilág

Ököllel ütötte diákjait a német pap

Első ízben vádolnak Németországban gyermekekkel, illetve fiatalokkal szemben elkövetett visszaélésekkel egy hivatalban lévő katolikus főpapot.

Csütörtöki sajtójelentések szerint Walter Mixa augsburgi püspököt több korábbi áldozat azzal vádolja, hogy mintegy 30 évvel ezelőtt egyszerű papként a felső-bajorországi Schrobenhausenban a testi fenyítés legdurvább eszközeit alkalmazta gyermekekkel szemben. Mixa a többi között pofonokkal, illetve ökölcsapásokkal büntette őket, ülepüket pedig bottal és szőnyegporolóval verte.

Az augsburgi püspökség cáfolta a vádakat, a felső-bajorországi hatóságok azonban vizsgálatot indítottak az ügyben, amely rendkívüli visszhangot váltott ki Németországban. Az elmúlt hetekben napvilágot látott, egyházi személyek által fiatalokkal szemben elkövetett szexuális bűncselekmények után a visszaélések a média értékelése szerint új dimenziót öltöttek.

Mindez példátlan lépésre késztette az egyház vezető szervének számító katolikus püspöki konferenciát. Javasolta ugyanis, hogy a nagypénteki istentiszteleteken mondjanak könyörgést az elkövetett bűncselekmények áldozataiért.

A Die Welt című konzervatív napilap csütörtökön arról számolt be, hogy valósággal “égnek a vonalak” abban a telefonközpontban, amelyet a katolikus egyház létesített a szexuális és egyéb visszaélések áldozatainak segítésére. Naponta több száz telefonhívás érkezik, ilyen méretű “rohamra” az illetékesek nem számítottak – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik