Nagyvilág

Fico a Jobbikkal riogatott

Az óvatosság szükségességét hangsúlyozta a szlovák miniszterelnök a közelgő magyarországi választásokkal kapcsolatban csütörtökön.

“Ebben a helyzetben óvatosabbaknak kell lennünk, mint bármikor. Újra megismétlem, hogy a magyarországi választások után valószínűleg +lesz minek örülnünk+. Mindenkit azonban arról biztosíthatok, hogy a Szlovák Köztársaság kormánya védeni fogja a Szlovák Köztársaság érdekeit” – jelentette ki Robert Fico azután, hogy csütörtökön délelőtt Pozsonyban találkozott a francia-szlovák kereskedelmi kamara képviselőivel.

A kormányfő egy újságírói kérdésre válaszolt, amely azt firtatta, mit szól ahhoz, hogy a Jobbik mozgalom néhány tucatnyi híve szerda este Révkomáromban virágot helyezett el Szent István király szobránál.

“Ami most történik, rendkívül veszélyes dolog. Mintha valaki azt szeretné a tudomásunkra hozni, hogy van itt egy terület, amely mindig Magyarországhoz tartozott. Biztos, hogy nagyon óvatosak voltak, hogy ne sértsék meg a törvényt. Ez a magyarországi választásokkal kapcsolatban azonban mindannyiunk számára nagy figyelmeztetés” – jelentette ki Fico.

“Ha a Jobbik a második legerősebb párt lesz Magyarországon…ez egy olyan párt, amelynek teljesen más az álláspontja Trianonnal szemben, amely elutasítja a Szlovákia és Magyarország között húzódó határokat. Ez egy olyan párt, amely szélsőségesen Szlovákia ellenes és legszívesebben a földbe taposná Szlovákiát” – vélekedett a szlovák miniszterelnök.
A Jobbik néhány tucatnyi híve Morvai Krisztina EP-képviselő és Gaudi-Nagy Tamás képviselőjelölt vezetésével a dél-komáromi szabadtéri lakossági fórum után mentek át Szlovákiába. Gaudi-Nagy Tamást a Duna-hídon egy szlovák egyenruhás rendőr kérdezte meg jövetelének céljáról. Gaudi elmondta, hogy az eseményt a szlovák hatóságoknak előre nem jelentették be, és csupán egy virágcsokrot szeretnének elhelyezni a Szent István-szobor talapzatán, mert tudomásuk szerint a koszorúzásra előzetes engedélyt kell kérni.

A csokor elhelyezése után az egybegyűltek a szobornál elénekelték a Himnuszt, majd Révkomárom belvárosában sétára indultak. Felkeresték az Európa udvart, s egy ottani szórakozóhelyen kifüggesztett Nagymagyarország térkép előtt több közös fotót készítettek a vendégekkel, majd tíz egyenruhás és ugyanannyi civilruhás szlovák rendőr kíséretében a hídon át visszasétáltak Magyarországra. Incidens nem történt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik