Nagyvilág

Vizsgálati fogságban a volt horvát kormányfő-helyettes

Damir Polancecet hivatali visszaéléssel gyanúsítják az úgynevezett Podravka-ügyben.

Vizsgálati fogságba helyezték szerdán Damir Polancec volt horvát miniszterelnök-helyettest. A nyomozás során magyarokat is meg akarnak hallgatni.

A vizsgálati fogság idejét egy hónapban állapították meg a bíró, aki helyt adott a korrupciós ügyekben nyomozó ügynökség kérésének, amely beadványában arra hivatkozott, hogy szabadlábon Polancec befolyásolhatná a tanúkat. A posztjáról még tavaly októberben lemondó politikust kedden vették őrizetbe.

A horvát és az osztrák média korábbi jelentései összefüggésbe hozták a zágrábi kormány és a Mol megbeszéléseit az INA horvát olajtársaság privatizációjáról és irányítási jogáról az OTP és a Podravka élelmiszeripari vállalat közötti megbeszélésekkel. Az összefüggést a legnagyobb magyar bank cáfolta.

Az üggyel foglalkozó zágrábi bíróságon Kresimir Devcic vizsgálóbíró bejelentette, hogy több magyar tanút is meg kívánnak hallgatni, bár az ügyben az összegyűjtött dokumentumok fogják játszani a fő szerepet. Polancecen kívül – több mint öt hónapja – vizsgálati fogságban van Zdravko Sestak, a Podravka egykori elnöke is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik