Nagyvilág

Újabb robbantás Oroszországban

A hétfői moszkvai robbantások után most a Csecsenföldhöz közeli, szintén többségében muzulmánok lakta Dagesztánban történt kettős merénylet. A terroristák motivációja valószínűleg az elszakadás, ezzel azonban nem sokat fognak elérni a kompromisszumot ritkán kötő oroszokkal szemben.

A hétfői moszkvai robbantássorozat után újabb kettős merényletre került sor a Csecsenföld szomszédságában található Dagesztánban. Először egy robbanóanyaggal megrakott autó repült a levegőbe, mikor egy rendőrautó elhaladt mellette, majd egy rendőrnek öltözött öngyilkos merénylő lépett akcióba, amikor a helyszínre további rendőrök és mentősök érkeztek. A detonáció folytán 12 ember vesztette életét, közülük 9 helyi rendőrtiszt volt. Huszonhárman megsérültek.

Közkedvelt technikák

A Moszkvában végrehajtott robbantássorozat megfelel a terroristák által kedvelt metró és vonatszerelvényekre alkalmazott támadási technikának. 2001. szeptember 11-e óta a repülőgépeken végrehajtott támadások jóval ritkábban kerülnek elő a terroristák eszköztárából.

Ha elő is fordulnak olyan kivételes esetek, mint a detroiti, amikor sikerült a robbanóanyagot feljuttatni a gépre (a robbanás elmaradt, mert a detonátor nem volt elég hatékony a szerkezet elindításához), a megnövekedett biztonsági intézkedések miatt egyszerűen nem éri meg elpazarolni egy öngyilkos merénylőt ilyen akciókra.
Képgaléria (forrás: MTI)

Képgaléria (forrás: MTI)

Szintén jellemző a szerdán Dagesztánban alkalmazott, két hullámban elkövetett merénylet, melynek során megvárják a kiérkező mentőszolgálatokat, valamint az odasereglő nézelődő tömeget, és ekkor hozzák működésbe a második bombát.

Okos bombák

Az öngyilkos merénylők a terrorszervezetek leghatékonyabb fegyverei. Bevetésük szinte kizárólag a muzulmán fundamentalista szervezetekre jellemző, szélsőjobboldali és szélsőbaloldali csoportok tagjai ritkán áldozzák fel saját életüket. A siíta Hezbollah volt az első, mely elkezdte alkalmazni ezt a módszert, és később igen népszerűvé vált az iszlamista terrorsejtek mindegyikénél. Az öngyilkos merénylő irányítható, élő bomba, mely adott szituációkban képes rögtönözni, ha a célállomáson például kevés a járókellő, átmehet egy tömöttebb buszmegállóba is, míg a hagyományos robbanóeszközöknél általában a kitűzött célpont végleges.

A moszkvai merénylet nagyon sokban hasonlít a 2005. július 7-én a londoni metró szerelvényein elkövetett robbantássorozathoz, habár a motivációk némileg különbözhetnek. A londoni robbantások során is több detonációra került sor a metróvonal különböző részein, ám ott jóval kisebb, csupán pár másodperces időkülönbséggel. A londoni robbantók táskákban vitték magukkal a könnyen beszerezhető összetevőkből álló peroxidalapú bombát, a moszkvai metrón robbantó nők azonban a Közel-Keleten előszeretettel használt sahidöveket viseltek, melyek robbanóanyaggal és szegecsekkel, csapágyakkal voltak megtöltve.

Nincs esély a győzelemre

Amennyiben valóban csecsen terroristanők, úgynevezett „sahidkák” voltak a merénylők, akkor itt a vallási kontextus mellett a nacionalista vonal is erős motiváció, hiszen a csecsen szeparatisták jelenlegi vezetőjének, Doku Umarovnak (egyes források szerint már megölték) deklarált célja elszakadni Oroszországtól és létrehozni egy észak-kaukázusi emirátust.

Az orosz szakadár mozgalmak viszonylag ritkán jártak sikerrel Oroszország eddigi történelmében, így erre most is igen kevés esély van. Annál is inkább, mivel szeptember 11. óta már a Nyugat sem támogatja a hasonló törekvéseket. Az orosz vezetők egyértelműen kijelentették, hogy megsemmisítik a hétfői merényletek kitervelőit, de egyben az észak-kaukázusi lakók életkörülményeit konszolidáló lépéseket is kilátásba helyeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik