Nagyvilág

Svájci egyház: alábecsültük a visszaélések súlyát

Elismerte a svájci katolikus egyház szerdán, hogy "alábecsülte" a molesztálási ügyek súlyosságát, és arra biztatta az áldozatokat, hogy tegyenek feljelentést.

“Alábecsültük a helyzet súlyosságát. Az egyházmegyék és a papi rendek illetékesei hibákat követtek el” – állt a svájci püspöki konferencia közleményében. Szorgalmazták továbbá, hogy a visszaélések elkövetői vállalják a hibáikat, és jelentkezzenek az illetékes hatóságoknál. Utóbbit kérik a szexuális zaklatások és erőszak elszenvedőitől is.

Norbert Brunner, a svájci püspöki konferencia elnöke sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy papokként kötelességük elkerülni azokat a hibákat, amelyeket korábban esetleg elkövettek azzal, hogy nem vették fel elég határozottan a harcot az egyházon belüli szexuális visszaélésekkel.

Március közepén a svájci katolikus egyház azt közölte: nagyjából hatvan ember tett panaszt amiatt, hogy papok szexuálisan zaklatták őket.

Az einsiedelni bencés apátság főnöke, Martin Werlen a napokban azt javasolta, hogy regisztrálják mindazokat az egyházi személyeket, akiket feljelentettek szexuális bűncselekmények elkövetése miatt. Brunner közölte, hogy támogatja a javaslatot. A kérdéssel a püspöki konferencia júniusi ülésén foglalkozik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik