Nagyvilág

Ölt a vihar Nagy-Britanniában

Halálos baleseteket és hatalmas fennakadásokat okozott szerdán a szélviharral és sűrű havazással visszatérő tél Észak-Írországban és Nagy-Britannia északi vidékein.

A legnagyobb hó szerdán kora estig Észak-Írországban és Skóciában esett, de folyamatosan havazott Anglia északi térségeiben is. A skóciai Glasgow közelében egy iskolabusz folyóba zuhant egy behavazott közúti hídról. 45 utasa közül egy 17 éves diáklány meghalt, többen súlyosan megsérültek. Tizenkilenc sérültet szerda délután is még kórházban kezeltek.

Az észak-írországi Londonderry mellett 120 jármű – köztük egy iskolabusz – akadt el a szél által helyenként félméteresre emelt hótorlaszokban; a rendőrség háromszáz utast mentett ki és vitt biztonságos helyekre. Sokan tíz órát töltöttek autójukban étlen-szomjan, mire a mentőalakulatok a hóviharban eljutottak hozzájuk.

Több skóciai országúton is állt a forgalom szerdán.
Észak-Írországban szerdára 48 ezer, Skóciában 24 ezer lakás maradt áram nélkül.

Skócia és Észak-Írország között leállt a kompközlekedés az orkánerejű szél és a kikötőkhöz vezető utak eljegesedése miatt. Az északír főváros, Belfast nemzetközi repülőterén számos járatot törölni kellett.

A meteorológia szerda délután már azt jósolta, hogy a hóvihar lassan elhagyja a Brit-szigeteket. A hőmérséklet azonban 10-15 fokkal marad el az ilyenkor szokásostól. Szerdára virradó éjjel szinte az egész országban keményen fagyott, és a napközbeni maximum sem haladta meg a 3-8 fokot.

Nagy-Britanniában évtizedek óta nem volt olyan hideg és havas a tél, mint az idén. A hőmérséklet sokszor süllyedt mínusz 20 fok alá, és decembertől februárig szinte folyamatos hótakaró borította az ilyen időjárásra teljesen felkészületlen ország jelentős részét.

A rendkívüli hideg az első becslések szerint 14,5 milliárd font kárt okozott a brit gazdaságnak a kiesett termelés miatt.
Az úthálózatot is súlyos károk érték. Vannak olyan előrejelzések, amelyek szerint a fagy által kivájt több millió kátyú betömködése akár 15 évig is eltarthat, és az útjavítások költsége elérheti a 10 milliárd fontot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik