Nagyvilág

Buszon érkeztek a moszkvai metró felrobbantói

A hétfői moszkvai metrórobbantásokat elkövető két nő az Észak-Kaukázusból érkezett egy kereskedőket rendszeresen Moszkvába szállító magánautóbuszon - tudta meg az Interfax hírügynökség jól tájékozottnak nevezett rendőrségi forrásból.

A nyomozás a forrás szerint úgy szerzett erről tudomást, hogy a busz vezetője a közreadott fényképek alapján azonosította a két nőt. A képeket a biztonsági kamerák által rögzített felvételek alapján készítették.

A rendőrségi forrás szerint ugyanezen az úton érkeztek a fővárosba a 2004-ben ugyancsak a moszkvai metróban elkövetett két, összesen 52 halálos áldozatot követelő merénylet tettesei is. Az illető hozzátette, hogy a magánautóbusz a lehető legjobb megoldás azok számára, akik észrevétlenül akarnak Moszkvába jutni, mivel a vonat- és a repülőjáratoktól eltérően az autóbuszok utasait nem tartják nyilván.

Nyikolaj Patrusev, az orosz Nemzetbiztonsági Tanács titkára kedden elmondta, hogy minden lehetséges nyomot követnek. Utalt rá, hogy grúz szál is megjelenhet az ügyben. “Volt olyan információnk, hogy a grúz titkosszolgálatok egyes tagjai kapcsolatban állnak a Kaukázus Oroszországhoz tartozó északi részén ténykedő terrorista csoportokkal, és ezt a verziót is alaposan meg kell vizsgálnunk a hétfői robbantásokkal kapcsolatban” – mondta.

A közlekedési minisztérium kedden bejelentette: hamarosan módosítási javaslatot nyújt be a tömegközlekedés biztonságáról szóló törvényhez, hogy az autóbuszjáratoknál is vezessék be a névre szóló jegyeket, amelyeket, akárcsak a vonatjegyek esetében, a személyi igazolványok alapján állítanának ki.
Kedden bombariadó miatt ki kellett üríteni a moszkvai Megváltó Krisztus templomot, az orosz ortodox egyház főtemplomát, valamint a moszkvai Bauman egyetemet, de a riadó mindkét helyen alaptalannak bizonyult. Nagy riadalmat keltett két gyanús tárgy is: egy rendőrautó alatt elhelyezett palackról kiderült, hogy csupán szemét van benne.

A kedd esti jelentések szerint a hétfői merényletek halálos áldozatainak száma 39, a kórházakban 74 sérültet ápoltak.
A két merénylet helyszínén, a Lubjanka és a Park Kulturi (A kultúra parkja) állomáson kedden tovább gyűltek a virágok és a mécsesek. Több áldozat fényképét is kitették, és az esti órákban sokan gyűltek össze, hogy csendben emlékezzenek az áldozatokra. Mindkét állomáson hatalmas fekete vásznon fehér felirat hirdette: “Moszkva gyászol!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik