Nagyvilág

A G8-ak a korrupció felszámolására szólították fel az afgán elnököt

A G8-ak külügyminiszteri tanácskozása második napján felszólította az afgán elnököt, hogy tegyen rendet országában.

“Pénzt és életeket fektettünk abba, hogy Afganisztán soha többé ne legyen a terroristák menedéke” – jelentette ki Stephan Harper kanadai kormányfő kedden az Ottawa melletti Gatineau-ban.”Az afgánoknak egyre nagyobb felelősséget kell vállalniuk” – mondta Harper, akinek az országa több mint 140 katonát veszített az afganisztáni hadjárat 2001-es kezdete óta.

Barack Obama elnök, aki vasárnap utazott váratlanul Afganisztánba, felszólította Hamid Karzai afgán elnököt a korrupció elleni harcra. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter ugyanakkor a tanácskozás után tartott sajtótájékoztatóján optimistának mutatkozott: Karzai kormánya sok dolgot megtett, amit a nemzetközi közösségnek ígért – mondta, bár elismerte, hogy más kérdések továbbra is megoldásra várnak.

Keddi nyilatkozatukban Németország, Kanada, az Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország, Japán, Nagy-Britannia és Oroszország ismételten támogatásáról biztosította a Karzai által szorgalmazott megbékélési politikát. Egyben határozottan felszólította az afgán kormányt, tegyen eleget a személyiségi jogok, a nemek közötti egyenlőség és a szólásszabadság területén meglévő kötelességeinek. A miniszterek felszólították a kabuli vezetést, hogy hozzon konkrét és átlátható intézkedéseket a szeptemberben esedékes parlamenti választások előkészítésére, és gyorsítsa fel a feladatoknak az afgán biztonsági erők számára történő átadását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik