Nagyvilág

Viccrovat nélkül gyászol Moszkva

Moszkvában gyásznapot tartanak a metróban elkövetett robbantásos merényletek áldozatainak tiszteletére - tudósít a BBC.

Ezért nagyon sok házon félárbocra engedett, fekete szalaggal átkötött zászló leng, a lapok a szokásos viccrovatok nélkül jelentek meg, és a két érintett állomásnál egyre több a virág és a mécses.

Viccrovat nélkül gyászol Moszkva 1

Ugyanakkor emelkedett a merényletek halálos áldozatainak száma: már 35 holttestet számoltak össze és négyen a kórházakban vesztették életüket, ahol kora reggel 73 sérült volt. Közülük öt állapota súlyos, életveszélyes, a többségé súlyos.

Hétfőn reggel két robbantásos merényletet követtek el a moszkvai metróban: a Kreml közvetlen közelében lévő Lubjanka állomáson 7.52-kor, a Gorkij parknál lévő Park Kulturi megállóban fél kilenc körül robbant pokolgép.

Az egyenként 2-4 kilogramm trotil robbanóerejével felérő szerkezeteket kis fémdarabokkal, vagy szögekkel töltötték meg, ezzel magyarázható, hogy az egyik robbanásnál egy szomszédos kocsiban utazó is halálos sérülést szenvedett. A rendvédelmi és bűnüldöző szervek közlése szerint mindkét merényletet úgynevezett sahidkák – öngyilkos merénylő nők – követték el, akik életüket vesztették a merényletekben.

Alekszandr Bortnyikov, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója Dmitrij Medvegyev elnöknek azt jelentette, hogy “a merényleteket az Észak-Kaukázushoz kötődő terrorista csoportok követték el”. A halálos áldozatok családjait a kormány és a moszkvai önkormányzat külön-külön mintegy hatmillió forintnak megfelelő összegű segélyben részesíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik