Nagyvilág

Új választások lehetnek Ukrajnában

Az ukrán elnök új parlamenti választások kiírását helyezte kilátásba, ha az alkotmánybíróság kétségbe vonja az új koalíció törvényességét - jelentette be a kijevi államfői hivatal kedden.

Az ukrán parlament a hónap elején hagyta jóvá azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében az egyes pártok parlamenti képviselői kiválhatnak pártjukból és csatlakozhatnak a kormánykoalícióhoz, amelyben a Viktor Janukovics elnök vezette Régiók Pártja a fő erő. Két kisebb parlamenti párt alkotmánysértőnek nevezte a törvénymódosítást. Az erről szóló keresetüket benyújtották az alkotmánybíróságnak, amely most alakítja ki álláspontját a dokumentumban foglaltakról.

Az államfői hivatal közleménye hangsúlyozza: Janukovics sohasem sérti meg az alkotmányt, és mindig a törvényeknek megfelelően cselekszik. Célja, hogy a társadalom is megszokja azt az új helyzetet, amelyben a hatalom nem sérti meg a törvényeket, és tiszteletben tartja az alkotmányt.

A közlemény szerint Janukovics mindig élesen bírálta az előző hatalom alkotmányba ütköző cselekedeteit, és nem engedi meg, hogy ez a gyakorlat folytatódjon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik