Nagyvilág

Robbantások a moszkvai metróban

Öngyilkos merénylők, feltehetően nők robbantottak fel két metrókocsit a egyik legforgalmasabb vonal központi állomásain a reggeli csúcsforgalom idején. Eddig hivatalosan 36 ember vesztette életét, Moszkva megbénult.

Az első detonációban, a ljubjankai állomáson 25-en haltak meg, 14-en a kocsiban, 11-en pedig a peronon. A sérültek száma legalább 10, tűz nem keletkezett – közölték a hatóságok. A metrószerelvény második kocsiját érte a támadás – épp akkor, amikor az megállt az állomáson – írja a Times Online.

Kettős merénylet

Negyven perccel később egy második robbanás is történt, ez a Park Kulturi állomáson – közölte a rendkívüli helyzetek minisztériuma. A BBC szerint itt 12 ember vesztette életét, a bomba itt is a kocsiban robbant. A második robbanás a KGB jogutódjának számító orosz titkosszolgálat (FSB) parancsnoksága alatt történt, néhány méterre a Kremltől – írja a Times Online. Az Interfax hírügynökség közben úgy értesült, hogy a metróban lévő biztonsági kamerák felvételeinek tanúsága szerint a két “sahidkát” – öngyilkos merénylő nőt – egy-egy asszony kísérte, s ellenük körözést adtak ki.

A robbantások helyszínei (forrás: fn.hu)

A robbantások helyszínei (forrás: fn.hu)

A moszkvai magyar nagykövetség felvette a kapcsolatot a hétfői metrórobbantások kapcsán az orosz külügyminisztériummal és a rendkívüli helyzetek minisztériumával, amelyek egyelőre nem tudnak külföldi áldozatokról – közölte Mátrai Zsuzsa külügyminisztériumi szóvivő az MTI-vel.

Szögeket rejtett a pokolgép

A moszkvai főügyész, Jurij Sjomin elmondta, hogy az előzetes jelentések szerint, iszlamista öngyilkos merénylet történt. “Azt feltételezzük, hogy övükre erősített robbanószerkezeteket csatoltak magukra a merénylők mindkét helyszínen” – idézi a BBC. A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) közölte, hogy nők voltak a merénylők.

Az ügyészség terrorcselekménynek minősítette a történteket. Feltehetően pokolgép robbant fel, amelyet fémdarabkákkal, vagy szögekkel töltöttek meg. Az Interfax hírügynökség a rendvédelmi szervektől úgy értesült, hogy öngyilkos merénylő követte el a robbantást, és „a terrorcselekmény következményeinek felszámolására” operatív stábot hoztak létre – írja az MTI.

A helyszíni híradásokból és a Vesztyi 24 hírtelevízió képeiből ítélve a két állomáson és környékén káosz uralkodik, s ez derül ki abból is, hogy minden hivatalos szervezet percenként eltérő adatokat közöl az áldozatokról. Az Eho Moszkvi rádió műsorában egy hallgató sírva elmondta: amikor beszállt a metróba, hallotta a bejelentést, hogy a szerelvények a szokásosnál nagyobb időközönként járnak, majd a szerelvény megérkezett a következő állomásra, a Lubjankára, ahol közel fél órát vesztegelt, és az utasoknak végig kellett nézniük a mentési munkálatokat.

Szemtanú a robbanásról

A második robbanás szemtanúja így írta le a történteket egy orosz tévécsatornának :

“A Bibliotéka imeni Lenina (Lenin Könyvtár) állomáson szálltam fel. Bemondták, hogy a metro késik, de senki sem szólt, hogy az embereket evakuálni kell, seki nem mondta, hogy a metro nem működik. Azt az utasítást kaptuk, hogy várjunk, vagy válasszunk egy másik közlekedési járművet. A következő megállónál (Kropotkinskaya) 10 percet, Park Kulturi állomás előtt pedig 5 percet álltunk az alagútban. Én az egyik középső kocsiban utaztam, közel a kijárathoz (ami a megálló közepén van), hatalmas robbanás rázta meg a kocsikat. Az első és a második kocsi felrobbant. Mindent körbevett a füst és az emberek sikítoztak”.

Megállt az élet

A reggeli csúcsforgalomban egyébként is a kapacitása végső határán működő metró érintett vonalán, amely az egész várost átszeli, leállt a forgalom, az állomást lezárták. A központi Ljubljanka téren a felszíni forgalmat is elterelik, mert a mentők, a rendkívüli helyzetek minisztériuma, a belügyi szervek és az ügyészség több tucat autója áll a helyszínen.

Evakuálják a metró területét (fotó: MTI/EPA)

Evakuálják a metró területét, Képgaléria! (fotó: MTI/EPA)

A metróvonalon számos szerelvény vesztegel az alagutakban, s mivel az egész belvárost, továbbá a város legforgalmasabb útvonalán, a Szadovaja körúton lévő Park Kulturi állomás környékét lezárták a forgalom elől, Moszkvában gyakorlatilag teljesen leállt a forgalom a reggeli csúcs idején.

Akadozik a telefonhálózat

A nyomozók úgy vélik, a bombákat mobiltelefonnal aktiválták, emiatt a merénylők a helyszínek környékén megzavarták a vételt.-írja az orosz Gazéta. A hálózat működése most is akadozik, a szolgáltatók szerint egyelőre nem tudni, megsérült-e a hálózat vagy mostmár csak túlterhelt.

Noha a hatóságoknál forródróton lehet érdeklődni az áldozatok után, mindkét állomás környékén egyre nagyobb tömeg gyűlik össze a munkába induló és a rokonaik keresésére induló emberekből.

Az orosz fővárosban alig fél órával a második robbantás után elterjedt a hír, hogy a Proszpekt Mira állomáson is volt robbantás, de ezt a rendkívüli helyzetek minisztériuma és az ügyészség megcáfolta.

6 éve már volt

Moszkvában 2004-ben már elkövettek terrorakciót a metróban, akkor 40 ember vesztette életét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik