Nagyvilág

Rendeződött a helyzet Moszkvában

A két reggeli robbantásos merénylet után moszkvai idő szerint hétfő délután öt-hat óra körül mindkét érintett állomást megnyitották az utasok és az újságírók előtt, és a szerelvények mindkét vonalon menetrend szerint jártak, bár a szokásosnál kevesebb utast szállítottak.

Mindkét állomáson az érintett vagonok megállóhelye – a Lubjankán a második, a Park Kulturi állomáson az ötödik – mellett asztalt helyeztek el, amelyre a moszkvaiak elhelyezhetik virágaikat, s egyre többen érkeznek virággal, bár legtöbben a felszínen, az állomások bejáratánál helyezik el azokat.
A Lubjanka állomást hétfőn este felkereste Dmitrij Medvegyev orosz elnök is, és vörös rózsákból álló csokrot helyezett el a tragédia színhelyén. Medvegyev azt mondta, hogy az elkövetőket, kitervelőket “nem embereknek, hanem vadállatoknak” kell tekinteni, akiket meg fognak találni. Vlagyimir Putyin miniszterelnök az egyik moszkvai kórházban sebesülteket látogatott meg.

Az állomásra beérkező metrószerelvényeken elkövetett merényletek halálos áldozatainak száma a délutáni adatok szerint elérte a 38-at, este még mindig több mint hatvan embert kezeltek kórházban. A rendkívüli helyzetek minisztériumának közlése szerint a merényletekben könnyebben megsérült külföldieket – a Fülöp-szigetek egy és Malajzia két állampolgárát – hazaengedték a kórházból.
A halottasházakban megkezdődött az áldozatok azonosítása, s a neveket folyamatosan teszi közzé a rendkívüli helyzetek minisztériuma a honlapján. Legtöbbjük fiatal, harmincas éveiben járt.

A metróban mindenütt megerősített rendőrjárőrök teljesítenek szolgálatot, és az utasokat már az előcsarnokokban felszólítják, hogy legyenek éberek, de őrizzék meg nyugalmukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik