Nagyvilág

Írország támogatja Törökország EU-csatlakozását

Az ír elnök Törökországban tett hivatalos látogatásán maximális támogatásáról biztosította Abdullah Gül török elnököt az eurázsiai ország EU- csatlakozása kapcsán - írja a Kitekintő.hu.

„Minden segítséget megadunk a török kormánynak, hogy az képessé váljon a tagsághoz szükséges feltételeket teljesíteni” – mondta Mary McAleese ír államfő az egyórás zártkörű tárgyalás utáni sajtótájékoztatón. Az ír elnök hozzátette: habár a csatlakozási folyamat nehézségekkel terhelt, de „az európai közösséghez való tartozás megéri a sok küzdelmet.”

A találkozón a felek megállapodtak, hogy a kétoldalú kapcsolataik erősítése érdekében élénkíteni fogják a jelenleg évi 1 milliárd eurót kitevő kereskedelmet. Emellett megegyezés született az oktatási és kulturális együttműködés támogatására, miután jelenleg évente több száz török fiatal tanul Írországban és a Törökországba érkező ír turisták száma is eléri az évi 120 ezret.

McAleese a török államfővel való találkozása mellett látogatást tett Mustafa Kemal Atatürk, a Török Köztársaság alapítójának sírjánál, koszorúkat helyezett el Gallipoliban, az 1915-ös csata ír áldozatainak emlékére, és Európa egyik kulturális fővárosában, Isztambulban is járt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik