Nagyvilág

Véletlenül találhatták el az elsüllyedt hadihajót

Tűzharc alakulhatott ki az észak- és a dél-koreai hajó között, az utóbbi el is süllyedt. Áldozatokról nem tudni.

Valószínűleg fegyveres összecsapás történt pénteken a két Korea tengeri határán. Egy dél-koreai hadihajó elsüllyedt a Sárga-tengeren – közölték dél-koreai források. Pontos részletek egyelőre nem ismeretesek, de a YTN televízió értesülése szerint a katonai hatóságok azt vizsgálják, hogy a hajót egy torpedó találta-e el. A dél-koreai hírügynökség szerint egy másik dél-koreai hadihajóról ágyúlövéseket adtak le északi irányba egy azonosítatlan hajóra. Az incidens a Dél-Koreához tartozó Pengnjong-szigetnél történt. Az első jelentések arról szóltak, hogy a hajó tatján valamiféle robbanás volt, s a hajó helyi idő szerint este 9 és 10 között süllyedt el.

Az 1500 tonnás hajón 104 fős személyzet volt. Az SBS rádióadó szerint félő, hogy sok a halott, de erről hivatalos bejelentés nincs. A dél-koreai kormány rendkívüli ülésre hívta össze a nemzetvédelemhez kapcsolódó minisztereket.

Észak-Korea március 8-án bejelentette, hogy a dél-koreai-amerikai közös hadgyakorlat alatt teljes harckészültséget rendelt el. A Phenjan által atomháborús manővernek minősített hadgyakorlat körülbelül két hétig tart, és célja a szövetségesek harckészültségének felmérése. A hadgyakorlat minden évben éles kijelentéseket vált ki a phenjani vezetés részéről, bár évtizedek óta nagyobb incidensek nélkül zajlott le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik