Nagyvilág

Izraeli katonákat öltek a Gázai övezetben

ét izraeli katona meghalt pénteken egy tűzpárbajban, amely azután robbant ki, hogy Hán-Júnisz palesztin faluból páncéltörő rakétát lőttek ki egy izraeli járőrre a Gázai övezet határának a közelében.

A Hamász radikális palesztin szervezet katonai szárnyának a szóvivője bejelentette, hogy harcosaik önvédelemből izraeli katonákkal szálltak szembe, akik mintegy ötszáz méterre behatoltak a Gázai övezetbe. Abu Obejda szavaiból nem derül ki, hogy a páncéltörő gránátot ki lőtte ki. Az övezetet uraló Hamász az utóbbi időben de facto tűzszünethez tartja magát, de más szélsőséges szervezetek erre nem mindig vannak tekintettel.

Szemtanúk beszámolója szerint a páncéltörő rakéta robbanása után az izraeliek harckocsik támogatásával viszonozták a tüzet és ekkor hatoltak be az övezetbe, hogy üldözőbe vegyék a támadókat. A tűzpárbajban hordágyon elvittek egy sebesültet. A helyszínre katonai helikopterek siettek, valószínűleg evakuálási céllal. Az ilyen üldözések az izraeli hadsereg eszköztárába tartoznak, s az a céljuk, hogy távol tartsák a palesztin fegyvereseket az övezetet határoló kerítéstől.

A dubaji központú al-Arabíja hírtelevízió úgy tudja, hogy meghalt két palesztin is. Az adó szerint elképzelhető, hogy a fegyveresek célja izraeli katonák foglyul ejtése volt. Az izraeli hadsereg még nem adott ki tájékoztatást, egy szóvivő csak annyit közölt, hogy tudnak a dologról. A Hamász belügyminisztériuma szerint az összecsapás még nem ért véget: az izraeliek harckocsikból és tüzérséggel lövik az övezetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik