Külföld

Ölik az újságírókat

admin
admin

2010. 03. 25. 14:40

Világszerte nőtt az elmúlt két évben az újságírók ellen elkövetett gyilkosságok száma. Az áldozatok nagy része komoly kockázatot vállalva olyan kényes témákhoz nyúlt, mint a korrupció, drogkereskedelem vagy az emberi jogsértések.

Az UNESCO szerdán közzétett jelentésében az áll, hogy 2008-2009-ben összesen 125 újságírót öltek meg. A gyilkosságok legalább 80 százalékát azzal a szándékkal követték el, hogy megakadályozzák bizonyos információk kiszivárgását.

A legtöbb újságírót – összesen 37-et – a Fülöp-Szigeteken gyilkoltak meg két év alatt. Irakban tavaly tizenöten haltak meg hírszerző tevékenységük miatt. A szigetország azért előzte meg Irakot, mert egy nap alatt, 2009. november 23-án csaknem 30 újságírót mészároltak le rajtaütésszerűen.

Az ENSZ fontos változásként említi jelentésében, hogy egyre kevesebb az olyan gyilkosság, ami fegyveres konfliktussal hozható összefüggésbe. Ehelyett az áldozatok többsége helyi lakos, aki írásában közérdekű információkat tárt fel saját országában és békeidőben.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.