Nagyvilág

Magyar zsoldosok szenegáli bíróság előtt

A vád szerint még 2006-ban megfojtották sofőrjüket.

Három magyart bíróság elé állítanak Szenegálban gyilkosság, rablás és bűnszervezet alakításának vádjával – közölte csütörtökön az AFP. A francia hírügynökség jelentése szerint a 29, 32 és 34 éves férfiakat azzal vádolják, hogy megölték szenegáli sofőrjüket, akinek az autójával a gyémántban és aranyban gazdag Sierra Leonéba akartak utazni, hogy fegyveres lázadókhoz csatlakozzanak.

Az AFP jelentése szerint a három magyar férfi zsoldos, akik több afrikai országban is tevékenykedtek. A vád szerint 2006 áprilisában valamelyikük megfojtotta a szenegáli sofőrt, majd összekötözték és egy bozótba dobták. A férfi nem halt meg azonnal.

A gyanúsítottak egyike állítólag az Idegenlégió tagja volt, és onnan szökött meg, a másik férfi pedig a magyar hadseregben szolgált korábban. Ők ketten később összeálltak harmadik társukkal, hogy jól fizető megbízásokat találjanak Afrikai politikailag forró övezeteiben.

2006. április 21-én vették őket őrizetbe az egyik határhoz közeli szenegáli régióban. A hatóság szerint nem volt fegyver náluk, csak egy GPS-ük volt. Ezenkívül találtak egy kézikönyvet is, ami a dzsungelban hasznos túlélési gerilla technikákról szólt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik