Nagyvilág

Az FBI is kopogtat a Daimlernél

A stuttgarti székhelyű Daimler autókonszern a peren kívüli megegyezés érdekében kész 185 millió dollár büntetést fizetni. Az ügyészek máris hangoztatják, hogy a Daimler rendkívüli együttműködési készségről tett tanúbizonyságot, amelyet honorálni kell az ítélethirdetésnél. A céget a botrány miatt az FBI is ellenőrizni fogja.

Az ügyészek azt javasolják a bíróságnak, hogy vessen ki 93,6 millió dolláros pénzbüntetést a korrupcióval vádolt Daimler számára és vegye figyelembe, hogy a cég két leányvállalata beismerte a vádakat – írja az AP. Az ügyészek kiemelik, hogy a Daimler végig „teljes körű együttműködést mutatott a nyomozás alatt és világszerte belső vizsgálatot indított több tucat országban és minden fontosabb piacán. A peren kívüli megegyezés érdekében a Daimlernek további 91,4 millió dollárt kell fizetnie.

A céget a jövőben kötelezni fogják, hogy az FBI ellenőreinek rendszeresen betekintést nyújtsanak a vállalati ügyekbe.

Az amerikai igazságügyi minisztérium helyi idő szerint kedden Washingtonban hozta nyilvánosságra azt a keresetet, amely szerint a németországi autógyár termékeinek eladása érdekében külföldi kormánytisztviselőket fizetett le. A listán 22 ország szerepelt, köztük Oroszország, Kína, Egyiptom, Vietnam, Irak, Görögország, Törökország, valamint Horvátország és Magyarország is. A különböző formájú megvesztegetések 1998 és 2008 történtek.

Pénteki sajtóértesülések szerint a korrupciós ügyletek oroszlánrésze Oroszországban Kínában, Vietnamban, Törökországban és egyes afrikai államokban történt, de Magyarország is érintett az ügyben. Teherautók, személygépkocsik, továbbá különböző szállító járművek értékesítésének elősegítése érdekében a Daimler több százmillió dollár kenőpénzt fizetett ki, és egyéb vesztegetési módszereket is alkalmazott.

Így például az orosz kormány képviselőinek több mint 3 millió dollárt fizetett egy csaknem 65 milliós üzlet biztosításáért, a kínai kormány képviselői pedig ugyancsak tekintélyes jutalékokhoz, nagyvonalú ajándékokhoz és külföldi utazásokhoz jutottak. A cég több korábbi vezető beosztású menedzsere közvetlenül részt vett a korrupciós ügyletekben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik