Nagyvilág

Bush Clintonba törölte a kezét

A héten közös haiti jótékonysági látogatásuk során George W. Bush Bill Clinton ingébe törölte a kezét. Vicces ballépés volt vagy diplomáciai sértés?

Az Egyesült Államok két volt elnöke, George Bush és Bill Clinton tegnap Haitibe látogatott biztosítani a földrengés áldozatait arról, hogy Amerika nem feledkezett meg róluk. Port-au-Prince-be érve is tették amit egy politikusnak tennie kell: bementek a tömegbe, mosolyogtak, kezeket ráztak. Majd egy haiti férfivel történt kézfogás után Bush egy gyors mozdulattal Bill Clinton ingébe törölte a kezét. A demokrata ex-elnök ebből valószínűleg annyit érzékelt, hogy kollégája barátságosan vállon veregette.

Az esetről felvétel is készült, és azonnal elterjedt a világhálón. (Videónkon 0:49 percnél látható.)

Hivatalos magyarázatot még nem adott az esetre, sem Clinton, sem Bush sajtófelelőse. Nem tudjuk, hogy a vélhetően ösztönös mozdulat miatt Bush elnök elnézést fog–e kérni, hiszen a történteket protokolláris sértésnek is lehet értelmezni.

Az ABC News a történtek kapcsán felelevenítette Barack Obama visszaemlékezését arról, amikor először találkozott Bush-sal:

Obama- mondta, és megrázta a kezem – Jöjjön, ismerje meg Laurát! Laura, emlékszel Obamára? Láttuk őt a tévében a választások estéjén. Gyönyörű család. És a felesége… lenyűgöző asszony.

Mindketten többet kaptunk, mint amit érdemlünk, elnök úr – válaszoltam, és kezet fogtam a first lady-vel, miközben reméltem, hogy sikerült letörölnöm a morzsákat az arcomról.
Ekkor az elnök egy közelben álló segédhez fordult, aki egy nagy adag fertőtlenítőt spriccelt az kezére.

-Kér egy kicsit? -kérdezte. Jó anyag.Megvéd, nehogy náthás legyen az ember.

Nem szerettem volna, hogy úgy tűnjön, hogy nem vagyok higiénikus, így elfogadtam egy adagot – emlékezett vissza Obama.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik