Nagyvilág

A pápa rábólintott az ír püspök lemondására

A pápa elfogadta annak az ír püspöknek a lemondását, akinek az egyházmegyéjében papok szexuális zaklatást követtek el.

John Magee püspök egy 2009 márciusában megjelent riport miatt adta be felmondását, mely szerint az általa vezetett Cloyne egyházmegyében több kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális visszaélés is történt – írja a BBC.

A jelentés szerint az elmúlt tíz évben számtalan szexuális molesztálásra volt példa a katolikusok által vezetett árvaházakban és iskolákban Íroszág – szerte, Cloyne egyházmegyében két papot citáltak bíróság elé kiskorúval való szexuális viszony létesítése miatt. „B atyát” egy nő jelentette föl, aki állítása szerint egy évig folytatott szexuális viszonyt a pappal, majd később meglátta, amint a klerikus szájon csókolta a 14 éves fiát.Ugyanez ellen a pap ellen még 3 feljelentés érkezett, az egyik egy nőtől, akivel 13 éves kora óta létesített nemi aktust.

„Teljes felelősséget vállalok a beszámolóban említett ügyek intézéséért.” – nyilatkozta a püspök, aki már három pápának is volt magántitkára.

Sean Brady bíboros, az Írországi Katolikus Egyház vezetője ugyanakkor elismeri John Magee „hosszú és változatos” pályafutását. Imádkozom érte, és kívánom, hogy jó egészségben töltse visszavonult éveit. – mondta Sean Brady. Ugyanakkor gondolataim most azok körül forognak, akik szenvedtek a papság által elkövetett szexuális visszaélések miatt, és azok körül akik dühösek és az egyházi vezetőket okolják mindezért. – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik