Nagyvilág

Őrizetbe vették a Twitter-hackert

Több havi nyomozás után horogra akadt a Twitter ismeretségi hálózatot és mikroblog-szolgáltatást feltörő francia hacker. A 25 éves számítógépes kalózt a Franciaország középső részén fekvő Puy-de-Dome megyében vették őrizetbe és hallgatták ki - közölte a francia rendőrség szerdán.

A Hacker-croll álnéven ismertté vált fiatalembernek sikerült megszereznie a Twitter admin-jelszavait, és könnyedén tudott szörfölni, felhasználói fiókokat létrehozva vagy éppen törölve. Feltörte a Facebook kapcsolatépítő hálózatot és olyan elektronikus levelezőrendszereket is, mint a G-mail, de itt kevesebbet “garázdálkodott”.

Az amúgy munkanélküli hacker létrehozta saját blogját, hogy ötleteit másokkal is megossza, és beszámoljon tevékenységéről. Korábban is ismert volt a neve interneten elkövetett csalások miatt, amelyekkel összesen 15 ezer eurót zsákmányolt. Ugyanakkor a Twitter feltörése során soha nem próbált anyagi haszonra szert tenni.

A ComScore társaság adatai szerint tavaly áprilisban 17 millió felhasználója volt a Twitternek. Tavaly januárban 33 felhasználói fiókot tört fel a francia hacker, köztük Barack Obama amerikai elnökét és Britney Spears popsztárét, majd az ő nevükben hamis üzeneteket küldözgetett.

Az amerikai szövetségi rendőrség tavaly júliusban riadóztatta francia partnereit, miután rájött, hogy Franciaországba vezetnek a szálak. A franciák és amerikaiak több havi nyomozás után kapták el Hacker-crollt, akit Clermont-Ferrand városban helyeztek rendőri felügyelt alá.

Tavaly augusztusban számítógépes kalóztámadás érte a Twittert, amelynek következtében elérhetetlenné vált a szolgáltatás. Ennek az esetnek azonban semmi köze nem volt a francia hackerhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik