Nagyvilág

Izraeliek költözhetnek a lerombolásra ítélt palesztin hotel helyére

Jeruzsálem engedélyt adott arra, hogy a város keleti felén felszámoljanak egy palesztin szállodát, hogy a helyén társasházat építsenek izraelieknek.

A jeruzsálemi önkormányzat által lerombolásra ítélt hotel a palesztinok lakta Sejk Dzsarra negyedben áll. Arról nem szól a jelentés, hogy milyen állapotban van a szálloda, miért éppen annak helyén akarnak lakásokat építeni. A társasház felépítését az az Irving Moskowitz finanszírozza, aki több olyan ultra-nacionalista zsidó szervezetet támogat, amelyeknek deklarált célja bátorítani izraeliek letelepedését a megszállt Kelet-Jeruzsálem főleg arabok lakta negyedeiben – értesült a közszolgálati rádió és az Ynet hírportál.

A Békét Most! izraeli mozgalom, amely ellenzi a lakásépítést a megszállt területeken, elítélte a tervet. A jeruzsálemi önkormányzat az országos politikától függetlenül cselekszik, és ez súlyosan rombolja az izraeli-palesztin béketárgyalások esélyét – mondta Hagit Ofran, a szervezet egyik képviselője.

A jeruzsálemi önkormányzat éppen kedden, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök washingtoni tárgyalásaival egy időben hozta nyilvánosságra egy nagyszabású városfejlesztési tervét. Szállodákat, üzleteket és új lakásokat húznának fel Kelet-Jeruzsálemben a turizmus és a kereskedelem fellendítésének céljából. Az ezer új lakást palesztinok számára építenék fel. A 2008-ból származó tervből kitűnik, hogy Izrael nem akar régi épületeket lerombolni, az újakat ezek mellett húznák fel. A palesztinok korábban elutasították ezt az elképzelést, arra hivatkozva, hogy óriási területeket tarolnának le.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik