Nagyvilág

Elfogadta a pápa egy írországi püspök lemondását

Elfogadta XVI. Benedek pápa John Magee írországi püspök lemondását a pedofilbotrány miatt.

2008-ban egy egyházi vizsgálóbizottság megállapította, hogy a dél-írországi Cloyne püspöke nem kezelte megfelelően az egyházmegyéjében történt szexuális visszaélésekkel kapcsolatos panaszokat. Magee, aki 1987 óta volt Cloyne püspöke, egy évvel ezelőtt már lemondott az egyházmegye vezetéséről is.

John Magee közleményben bocsánatot kért mindazoktól, akiket pedofil papok bántalmaztak az ő egyházmegyéjében

A cloyne-i vizsgálat független volt az ír kormány által létrehozott bizottságtól, amely a gyermekek ellen elkövetett egyházi visszaéléseket tárta fel tavaly májusi jelentésében.

XVI. Benedek még nem fogadta el három másik ír püspök lemondását, akiket egy tavaly novemberi jelentés felelősnek nevezett a pedofil papok kiskorúak ellen elkövetett visszaéléseinek eltussolásáért.

Hans Küng svájci teológus azzal vádolta meg XVI. Benedeket egy televíziós nyilatkozatban, hogy fontos információkat tartott titokban az egyházi visszaélésekkel kapcsolatban. A Vatikánt rendszeresen bíráló teológus egy 2001. májusi keltezésű levélre utalt, amelyet Joseph Ratzinger írt az egyházi tanítóhivatal, a Hittani Kongregáció prefektusaként. A 2005-ben nyilvánossá vált és a Vatikán honlapján is olvasható írásban Ratzinger arra utasította az egyházi méltóságokat, hogy minden, az egyházon belüli visszaélésekkel kapcsolatos panaszt és vizsgálatot neki továbbítsanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik