Nagyvilág

Bajnai Magyarországgal példálózik

Görögországnak "levegőhöz kell jutnia", és az EU-nak segítenie kell ebben - mondta a Financial Times-nak Bajnai Gordon.

A magyar kormányfő kijelentette, hogy ha nincs más megoldás, lehetővé kell tenni, hogy Athén a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kapjon segítséget.

A miniszterelnök erről akkor beszélt, amikor kedden egynapos látogatást tett Londonban. Azt is elmondta, hogy szerinte Görögországnak ugyanolyan szolidaritásra van most szüksége, mint amilyenben Magyarország is részesült. Bajnai Gordon ezzel arra a 25 milliárd dolláros pénzügyi védőcsomagra utalt, amelyet 2008-ban állított össze Magyarországnak az IMF és az EU. Ezzel a Fitch nemzetközi hitelminősítő szakértői is egyetértenek.

Ők hangsúlyozták, hogy az euróövezet költségvetési szempontból a nemzeti szuverenitásra épül, és arra az elvre, hogy az adósságszolgálat terheit az adott ország – és nem más tagállamok – adófizetőinek kell állniuk.

Bajnai Gordon szerint Magyarország tapasztalatai azt mutatják, hogy azoknak az országoknak, amelyek “a válságtól hajtva” reformokba kezdenek – ahogy most Görögország is teszi -, időre van szükségük a pénzügyi bizalom helyreállításához.

“A pénzügyi bizalom olyan, mint a levegő: amíg van, nem tudatosodik, hogy mennyire fontos. Ha nincs elég bizalom, vagy éppen levegő, az ember fuldokolni kezd … ez történik most Görögországgal” – összegzett a kormányfő.

Bajnai Gordon szerint Magyarország tud tanulságokkal szolgálni Görögország számára. Először is a reformoknak elég nagyszabásúaknak kell lenniük ahhoz, hogy meggyőzőek legyenek. “Mélyre kell vágni … mint a frontsebésznek, aki nem hasonlítható a minden millimétert kimérő plasztikai sebészhez. A frontsebésznek elég mélyre kell vágnia ahhoz, hogy a beteg ne haljon bele sérüléseibe” – fogalmazott a miniszterelnök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik